Coridorul verde din Ioșia, zona străzii Veteranilor, a fost terminat în termenul asumat de executant, fapt salutat miercuri, de viceprimarul Florin Birta, în cadrul unei conferințe de presă în teren. Amenajarea face parte dintr-un pachet de lucrări finanțat printr-un proiect cu finanțare europeană și aduce în oraș câteva soluții noi și materiale inedite. Poate lăsa de dorit, însă, în privința dotării cu aparate de joacă, dar executantul spune că dotarea spațiului verde s-a raportat la media de vârstă și la nevoile directe ale zonei.
„Este o investiție realizată pe fonduri europene, care a costat aproximativ 1,7 milioane lei, finanțată pe axa Reconversie și refuncționalizare a zonelor degradate din municipiile reședință de județ. Foarte important de știut e că aici, în această zonă, era un teren cu bălării în care se parcau mașini și se depozitau materiale și resturi de construcții”, zice vicele.
[eadvert]
Noul spațiu verde e mărginit de strada Coriolan Pop și este compus, de fapt, din trei insule verzi – cea mai mare măsurând în jur de 6000 mp iar celelalte, aproximativ 1200 mp.
Este prima lucrare contractată cu firma sătmăreană Saminstal SRL, care mai are în lucru încă trei coridoare verzi finanțate cu bani europeni.
„Anul trecut în luna august a fost semnat contractul de execuție iar până în februarie s-a făcut proiectarea și s-au obținut autorizațiile de construire, tot atunci începând și lucrările, cu termen de finalizare 15 septembrie 2020. Vreau să felicit pe această cale firma pentru că și-au făcut treaba, s-au încadrat în termenul stabilit prin contract”, a mai spus Florin Birta.
Doar insula mare a coridorului este amenajată cu alei și dotată cu aparate de joacă și bănci de odihnă – două mese de ping pong, un hamac, două mese de șah, două tobogane, două foișoare la înălțime, celelalte nu au decât gazon și arborii păstrați dinainte de amenajare.
În total, în Veteranilor au fost plantați 154 de arbori, dar unii dintre ei au dat deja semne de ofilire. Viceprimarul zice că vor fi înlocuiți la toamnă sau la primăvară, aceștia având o garanție de doi ani. Beneficiarii lucrării sunt sunt mai ales cei de la casele înșirate pe cele două laturi ale coridorului verde dar și orădenii care locuiesc în blocurile ANL din imediata vecinătate, din Calea Aradului.
Birta a reînnoit promisiunea că municipalitatea va crește suprafața de spațiu verde, de la 24 la 30 mp pe cap de locuitor al urbei. Străzile din jurul parcului sunt acum drumuri de pământ. Vicele spune că sunt prevăzute pentru modernizare, au fost adjudecate, sunt în faza proiectării urmând ca anul viitor să intre în asfaltare.
Soluție europeană
Inginerul firmei executante a expus calitățile materialelor și soluțiilor inedite utilizate la acest parc. Aleile albe sunt pavate cu dolomit adus din Hunedoara, de lângă Simeria, peste care s-a turnat o rășină epoxidică specială care permite apei să de scurgă în sol. Soluția pentru alei nu e vulnerabilă îngheț și dezgheț, e o idee nouă, practicată în Europa, care înlocuiește pavajul de beton cu o soluție naturală, frumoasă, spune inginerul.
Garanția pentru lucrare este de 3 ani, implicit și pentru pavajul aleii. Arcele din tabla corten sunt o altă soluție inedită, decorativă, materialul are o garanție de 20 de ani.
„E un material nou care se folosește din ce în ce mai des în parcurile din Uniunea Europeană, care nu trebuie tratat sau întreținut. În timp își schimbă culoarea și va deveni un ruginiu mai aprins, dând un contrast frumos cu verdele și albul aleilor”, zice Zaha Cristian, reprezentantul constructorului.
El a ținut să facă o notă specială: investiția a prins vârful blocajelor cauzate de pandemie și a forțat executantul să caute soluții locale pentru produse și materiale. Inginerul spune că a avut surpriza să constate că producătorii din țară pot livra calitate și prețuri mai bune decât pentru produsele importate din China, până acum sursa predilectă pentru achiziții de acest fel.
Din păcate, ca majoritatea spațiilor verzi din Oradea, parcul va rămâne fără pază sau supraveghere. „Cei mai buni paznici rămân vecinii, beneficiari”, consideră executantul, iar viceprimarul Birta spune că investiția va figura pe schemele de patrulare ale Poliției.
Trimite articolul
XNu va suparati dar mesele alea de ping pong nu vor rezista mai mult de 1 luna. De ce nu s-au pus ca cele de langa Rivo? Va fi dezastru in cateva saptamanii acolo.
-
Da, niște CCTV ar ajuta – dacă vine un ghiocel sa facă caca acolo sau sa rupă ceva, pac, câteva luni în inchisoare
Da, chiar e ridicol. Alea par ca sunt mese usoare de exterior pe care pe gasesti la Metro sau prin comert. Nu consider ca sunt de prisos niste mese, dar ar fi trebuit gasite niste mese robuste, de beton, ancorate in sol sau cu fundatie de beton, si o solutie de fileu mai durabila. Oamenii astia colorati galben parca tot nu gandesc.
-
Uita-te la felul in care arata bancile noi cumparate acum cam 2-3 ani in Pracul 1 Decembrie. Sunt dezastru, vopsea dusa de mult, lemn putrezit si unele scanduri rupte deja. Cand le-au cumparat, pretul platit de gasca din pmo a fost de cam 700 lei pe bucata, s-au luat mii. Tin minte ca am verificat atunci, exact acelasi model de banca costa 300 de lei maximum in magazinele de bricolaj din oras. PLatesc fraierii oricum.
“Dar executantul spune ca…” Pai de cand dicteaza executantul? Nu mai hotaraste beneficiarul care e e obiectul lucrarii si dispune solutia necesara ! Birtanezul asta incepe sa ne arate in perspectiva un preambul al amatorismului si lipsei de leadership de care e capabil. Si asta e doar inceputul, mi-e groaza sa ma gandesc la ce ne Paste viitorul.
Cum de ati renuntat la porfir?
Ce ati stabilit cu Doamna Lia Pop la facultate? Cum abordati stirea asta? Postaci? Ce nu ii bine la parc?
Arată bine ! Însă nu e destul: la câţi boschetari sunt în oraş, e nevoie de paznici zi şi noapte că altfel, totul va fi distrus.
NU a fost finalizat, mergeti sa vedeti ca si acum se lucreaza inca la acel parc!