Parcul 1 Decembrie e întors pe dos, nu pentru lucrările de reamenajare promise de Primărie deja de câțiva ani, ci din cauza săpăturile la rețelele de termoficare. Sunt lucrări pe care constructorii le-au lăsat pentru iarnă, în ideea că le pot ataca fără să producă deranj în traficul rutier. De altfel, cu tot Centrul Civic înecat în noroi și inaccesibil orădenilor, săpăturile din parc par o extensie firească a haosului.
„Sunt două tronsoane de rețea primară în acest parc. Este cea de pe traseul Alecsandri – Casa de Cultură a Sindicatelor – mijlocul parcului, care se întâlnește cu magistrala de pe traseul Magheru – Pod Dacia – strada Spiru Haret – Parc 1 Decembrie – blocurile de pe strada 1 Decembrie, de pe marginea parcului. Rețeaua e veche de 30, 40 de ani. Tronsonul din parc se reabilitează în acord cu proiectul noilor amenajări ale spațiului verde, am cerut proiectanților și constructorilor să nu taie niciun copac, să minimizăm impactul lucrărilor asupra vegetației din parc”, spune Ioan Maghiar, coordonator al proiectului de reabilitare a rețelelor.
Lucrările din parc sunt parte din a treia etapă de reabilitare a rețelelor de termoficare din oraș, contract cu valoarea inițială de peste 108 milioane lei care acoperă schimbarea a 23 km de rețea magistrală de alimentare cu agent termic. Executanți sunt Igna Construct SRL, lider de asociere, Avril SRL – asociat 1, Crito Prod SRL – asociat 2 și Mecatron SRL – asociat 3.
Reabilitare într-un viitor incert
Primăria Oradea și-a anunțat în repetate rânduri intenția de a reabilita Parcul 1 Decembrie, pomenind și niște estimări de costuri de peste 8 milioane lei, care însă, și-au pierdut actualitatea.
Conform unor anunțuri optimiste din partea edililor orădeni, reamenajarea parcului ar fi trebuit să înceapă în 2021, dar anul trecut nu se mișcase, încă nimic în această privință.
Ultima noutate despre acest obiectiv datează din 2021, când proiectul propus a fost respins de CMUAT, iar propunerile trebuiau regândite. Comisia a solicitat regândirea proiectului, cu păstrarea aleilor pietonale principale, cu integrarea tuturor arborilor maturi, cu regândirea platoului din jurul Statuii Ostașului Român și cu preluarea în proiect a tuturor obiectivelor de investiții aprobate deja, cum e fântâna, gradenele din jurul fântânii, aleea personalităților etc.
Trimite articolul
XNumai motiv bun pentru bolovan sa taie jumate din parc. Si pun pariu ca sunt puse tevile cele mai ieftine si slabe, dupa politica sprancenatului, sa fie ieftin. Dar peste 10 ani le schimbam din nou
Jale….orasul asta e intr-o stare din ce in ce mai dezastruoasa, iar orasenii inghit in continuare
Tot orasul e mocirla si jeg, peste tot arata a saracie
Edilii orasului rostogolesc datoriile diverse( penalitati, scumpiri din cauza amanarilor) din bani angajati pt. lucrari viitoare. sigur, neoficial. se rostogolesc banii, se rostogolesc datoriile… a facut cineva un control al banilor in oradea/bh. tot orasul e o mocirla… cum naiba sa te apuci de altele cand tu nu esti in stare sa termini la suprafata rahatul ala de parcare din centru? Megalomanie taraneasca intretinuta de taranoi nou veniti pe care nu i intereseaza noroiul cu care sint obisnuiti de unde au venit. aia sunt si votantii…
-
Taranii aduc dezvoltare. Noi vrem beton , voi orasenii de vreti noroi si copaci mars la sat.