Primăria a avut în 2017, încasări cu 38% mai mari decât în anul precedent. Asta în condiţiile în care sumele încasate din amenzi au scăzut iar cele intrare din plata cu telefonul şi din folosirea parcării de la Primărie au crescut seminificativ. „Asta înseamnă o creştere a gradului de conformare a orădenilor”, e concluzia lui Lucian Popa, şeful Direcţiei Patrimoniului Imobiliar din cadrul Primăriei.
Acesta susţine că scopul parcărilor cu barieră, precum cea din din curtea Primăriei „nu este de a genera bani pentru Primărie ci de a asigura un loc de parcare celor care au treabă în zonă”.
Cifrele arată că Primăria ia sume importante din parcări, mereu în creştere de la un an la altul. Astfel, în 2016, sumele încasate numai din această sursă au fost de 9.958.897 lei. În 2017, cu 38% mai mult, încasările din parcări au ajuns la 13.742.491 lei.
În creştere
Bilanţul Direcţiei arată că orădenilor le-a intrat în reflex plata parcării cu telefonul mobil: în 2016, acestea erau la peste 1,9 milioane de lei şi au ajuns la peste 2,5 milioane de lei anul trecut.
Sumele încasate din amenzi au scăzut de la 1,8 milioane de lei la 1,7 milioane lei, în condiţiile în care Direcţia a angajat, anul trecut, mai mult personal pentru controlul în teren al parcărilor.
Încasările din parcările de domiciliu au înregistrat o creştere de 200.000 de lei, de la 1 mil la 1,2; iar sumele intrate la parcarea supraterană de pe strada Tribunalului au crescut şi acestea de la peste 228.000 lei la peste 246.000 lei.
Despre faptul că lifturile de la acest stabiliment sunt mai mult defecte decât funcţionale, Popa promite că va iniţia un schimb de adrese mai agresiv cu firma care are contractul de mentenanţă. Situaţia lifturilor este, în mare, neschimbată, de la darea în funcţiune a parcării.
Direcţia, pe plus
Prezentând bilanţul, Popa apreciază că Direcţia păstrează tendinţa economică a anilor anteriori.„După cum se poate vedea, suntem în trendul pe care ni l-am propus, să creștem anual aceste venituri, în pofida faptului că patrimoniul nu este ca și acum 15-20 de ani, s-a mai diminuat, dar printr-o folosire eficientă și prin strategii coerente de administrare a patrimoniului putem obține rezultate frumoase”, zice el
În ceea ce privește evoluția comparativă a veniturilor totale ale DPI în anii 2016-2017, Popa arată că în anul 2016 DPI a încasat 26.479.509,57 lei, iar în anul 2017, 31.209.971. Banii vin din închirieri, parcări, terenuri, vânzări imobile, precum și alte venituri precum administrarea domeniului public, asocieri etc.
Per total, a crescut şi suma alocată de DPI investiţiilor. Cei 974.078 lei alocaţi şi cheltuiţi includ reparațiile capitale la Grădinița 53 și Colegiul Tehnic Traian Vuia, racordul termic al Școlii „Lucretia Suciu”, asfaltările la Colegiul Național Iosif Vulcan, dotarea cu plite noi și aparate de joacă a aproape jumătate din grădinițele din municipiu.
Pentru bazele sportive şi de agrement, s-au cheltuit mai puţini bani decât anii trecuţi. Excepţie o constituie Orăşelul Copiilor, unde cheltuielile au crescut cu peste 105%, ajungând la peste 949.000 lei. Popa justifică asta prin faptul că, realizat în urmă cu 10 ani, în contul unui proiect european, obiectivul avea nevoie de o reparaţie generală. Multe dintre jocuri aveau nevoie să fie înlocuite iar asta s-a putut face doar cu respectarea cerinţelor de securitate impuse de producătorii/furnizorii aparatelor.
Pentru 2018
Anul acesta DPI va continua investițiile la clădirile monument istoric din centrul istoric al Oradiei. Printre cele mai importante propuneri de investiții se numără reabilitarea clădirii Primăriei municipiului Oradea (Sala Mare, fațada și holul central), conservarea și restaurarea Sinagogii Ortodoxe Aachvas Rein, restaurarea Bisericii Pogorârea Sfântului Spirit sau reabilitarea Policlinicii cu Plată.
Vor continua şi lucrările de reabilitare a pataletelor de pe Corso, unele începute anul trecut. Lucrarea de la Palatul Moskovits Miksa, de exemplu, trenează din vara anului trecut. Constructorul executant, Abed Nego şi-a găsit în Primărie un partener foarte înţelegător, care i-a prelungit termenul de finalizare în loc să-l preseze cu penalităţi de întârziere. Directorul Popa spune că a acceptat, peste iarnă, o cerere de oprire temporară a lucrărilor, motivată de faptul că tabla care acoperă turnul de pe colţ are un regim special. „Să nu riscăm să nu ne dea garanţia”, spune el.
Propuneri pentru monumente istorice în 2018:
Reabilitarea clădirii Primăriei
Vasile Alecsandri nr. 8-10
Sinagoga Ortodoxă Aachvas Rein
Reabilitare Biserica catolică Pogorârea Sf. Spirit
Reabilitare imobil str. Duiliu Zamfirescu nr. 10
Policlinica cu Plată, str. George Enescu
Imobil Pţa 1 Decembrie nr 1
Investiţii şi reparaţii capitale în şcoli, în 2018:
Reabilitare grupuri sanitare şi refacere acoperiş la Şcoala Gimnazială Ioan Slavici – 200.000 lei
Reabilitare Şcoala Gimnazială D. Cantemir – 350.000 lei
Reabilitare faţade Şcoala Gimnazială Nicolae Bălcescu – 400.000 lei
Reabilitare Şcoala Gimnazială Avram Iancu – 1.500.000 lei
Reabilitare reţele exterioare de canalizare, alimentare cu apă rece şi termoficare la Liceul Teoretic Aurel Lazăr – 100.000,00
Reabilitare Colegiul Naţional Iosif Vulcan – 350.000 lei
Refacere instalaţie electrică şi iluminat de securitate la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi – 200.000 lei
Achiziţie maşini de gătit noi – 80.000 lei
Achiziţie mobilier urban – 150.000
Reabilitarea Şcolii Gimnaziale Szacsvay Imre, estimată la 450.000 lei, este condiţionată de ajungerea la un consens cu Episcopia Romano-Catolică. Primăria este în proces cu aceasta, referitor la proprietate, termenul acestui proces este în martie 2018.
Citiți principiile noastre de moderare aici!