Cele câteva ore de ninsoare de duminică ţin utilajele RER-ului în trafic de două zile. Luni la amiază operatorul încă nu terminase de curăţat perimetrele cuprinse în „Urgenţa 2”. Străzile dintre blocuri şi cele nemodernizate sunt ultimele în lista de priorităţi stabilită prin hotărâre de Consiliu Local.
„Luni au ieşit din nou utilajele, în jurul orei 2:00 noaptea. S-a aruncat material antiderapant la cererea Poliţiei Rutiere, în intersecţii şi în zonele unde se formase strat de gheaţă. Azi vom termina de acoperit străzile din Urgenţa 2 şi apoi vom intra pe 3 şi 4”, ne-a spus Emil Benţan, adjunct în Direcţia Tehnică din Primărie.
Concesionarii de locuri de parcare de domiciliu trebuie să ştie că sarcina curăţării acestora de zăpadă le revine lor sau asociaţiei. În taxa achitată anual nu intră şi acest serviciu.
„Tot ce e stradă prinsă în listele celor patru Urgenţe intră în atribuţia RER-ului. Utilajele lor nu vor intra în parcările de domiciliu pentru că noi nu le plătim această prestaţie. Asociaţia poate face contract separat cu RER-ul pentru asta, dacă doreşte”, mai spune Benţan.
Patru „Urgenţe”
Intervenţia maşinilor de deszăpezire ale RER-ului se face conform unui protocol votat în Consiliul Local, care împarte oraşul în patru „urgenţe”. Urgenţa 1 cuprinde arterele de intrare şi ieşire în Oradea, străzile principale, traseele şi staţiile mijloacelor de transport în comun, podurile, sensurile giratorii, trecerile de pietoni şi accese instituţii publice. Urgenţa 2 include arterele de acces la cvartalele de locuinţe, Urgenţa 3, alte străzi asfaltate sau betonate din Oradea, unde sunt situaţi agenţi economici sau locuinţe individuale iar Urgenţa 4 o constituie străzile nemodernizate.
HCL-ul stabileşte în detaliu apartenenţa fiecărei străzi la una dintre urgenţe şi, în funcţie de modificările apărute într-un an, listele se actualizează în fiecare an. Planul stabileşte şi frecvenţa cu care fiecare dintre zone trebuie parcursă de utilajele de deszăpezire.
Citiți principiile noastre de moderare aici!