50% este stadiul actual de implementare la proiectul parcării subterane de pe strada Independenței, în condițiile în care partea cea mai sensibilă a lucrării nu poate fi, încă, atacată.
Viceprimarul Florin Birta e optimist, spune că lucrarea ar putea fi predată până la finalul acestui an, conform promisiunilor edilitare din ianuarie, dar numai cu condiția ca vremea să fie blândă până pe final de an.
Dacă nu, lucrarea începută în 2015 ar urma să bată cincinalul. Acesta este un scenariu mai probabil, exprimat și de Liviu Andrica, directorul Administrației Domeniului Public SA, societate care are în gestiune directă investiția.
Pe tronsoane
Parcarea a fost gândită să fie executată pe trei fronturi, spune vicele. Axul 1 – 7, începând de la statuia lui Mihai Eminescu spre sinagogă, este finalizat în acest moment. „Se lucrează la axul 8-16, acum s-au turnat radierul și pardoseala. Luni-noapte s-a turnat planșeul la nivelul -3 și acum se lucrează la cofrare la -3, pe partea dinspre Criș. Lucrurile sunt într-o stare avansată, cel mai mult de lucru fiind la radier și la pardoseală. Când ai scăpat de acestea, o dată la trei săptămâni urci un etaj, nu mai ai niciun fel de problemă”, spune Birta.
Sensibil
„Problema este că nu putem începe lucrul la axul 16-19 dinspre sinagogă până nu e turnat planșeul nivelului -2 la tronsonul al doilea. Pereții mulați spre statuia lui Mihai Eminescu și spre strada Independenței sunt fixați cu ancore. Spre sinagogă nu s-a putut, pentru că ridicarea topografică a clădirii a arătat că e înclinată și e riscant să sapi sub ea. Când s-a turnat peretele mulat spre sinagogă nu s-a scos pământul, decât foarte puțin. După ce va fi turnat planșeul nivelului -2 va trebui să facem niște sprijiniri temporare din confecție metalică, din peretele planșeului până în peretele mulat. Când peretele va fi sprijinit, va începe scoaterea pământului. Va fi mult mai dificil, pentru că vor fi acele bare și nu se va putea intra cu excavatorul. Săpătura manuală e exclusă, ar dura mult prea mult. Eventual un utilaj de mici dimensiuni ar săpa și pământul ar fi scos cu ajutorul unei macarale”, explică viceprimarul. Peretele mulat se va sprijini, apoi, de parcare.
Vreme bună, de toamnă-iarnă
Cu toate că 50% nu e un stadiu prea grozav când greul abia urmează, vicele se arată încrezător. „Eu, totuși, estimez că parcarea va fi gata până la sfârșitul anului. Dacă va fi vreme bună să lucrăm până în decembrie, am putea termina. Dacă vor veni ploile din octombrie, noiembrie, nu se va putea lucra”, admite el.
Birta mai spune că acum se lucrează la proiectul de amenajare a piațetei de deasupra parcării. Proiectul a fost încredințat către arhitectul Daniel Tivadar, cel care a lucrat și la Piața Rogerius sau la Dealul Ciuperca.
„În maxim o lună și jumătate va fi scos la licitație, pentru ca în primăvara anului viitor să putem începe lucrările”, precizează viceprimarul.
18 luni, la începutul anului 2015
În ianuarie 2015, Municipalitatea anunța că în acel an urma să înceapă amenajarea Digi-parcării, cu termen de finalizare 18 luni. Lucrările au fost încredințate, prin licitație, către asocierea Construcţii Bihor SA – Terratest Geotehnic SA, la valoarea de peste 24 milioane de lei fără TVA.
Ulterior, lucrările au fost oprite din cauza divergențelor dintre Digi și executanți. A fost modificat proiectul, lucrarea a fost licitată din nou și atribuită aceluiași executant, cu schimbarea soluției tehnice din mers.
Citiți principiile noastre de moderare aici!