Descoperirile arheologice din șantierul parcării subterane din Centrul Civic au deviat atât cursul lucrării cât și sumele alocate inițial investiției. La aproape doi ani de la lansarea lucrărilor, avansul este evident, acum, în jumătate de șantier. Zona cu descoperirile cele mai multe și mai spectaculoase este, în continuare, în conservare, până la finalizarea procedurilor de achiziție suplimentare.
[eadvert]
„Am scos la licitație proiectul modificator de la parcare, proiectare cu execuție. Valoarea estimată la peste 7,6 milioane lei fără TVA”, spune Annamaria Sava, șefa Serviciului Tehnic din cadrul Direcției Patrimoniului Imobiliar din Primărie.
Lucrările prinse în proiectul modificator se referă la partea de punere în valoare a vestigiilor descoperite dar și la intervenții la structura de rezistență propusă.
Este necesar să fie desființați sau mutați o parte din stâlpii de susținere, amenajarea unei canalizări pluviale, aferentă spațiilor care vor rămâne deschise, devierea rețelelor de utilități dar și amenajări exterioare și căi de acces suplimentare.
„Lucrările care se suprapun peste cele prinse în contractul inițial se pun în acesta nou și se scot din celălalt”, spune Sava.
Proiectul parcării subterane a fost lansat în decembrie 2020, construtor este asocierea Construcții Erbașu și Simbac, partea de arhitectură a fost prestată de ProArh SRL firma arhitectului Pafka Ernest.
Valoarea contractului a fost de 24,4 milioane lei fără TVA.
Parcarea va avea capacitatea de 277 de locuri pentru autovehicule, 9 pentru moticiclete, 6 pentru autoturismele persoanelor cu handicap și șase parcaje cu stații de încărcare electrică. Vor fi două căi de acces, ambele dinspre cetate – una cu ieșire/inrarea spre Calea Clujului și una în spatele blocurilor, unde se ia în calcul amenajarea unei ieșiri auto spre strada Griviței.
Lucrările au fost oprite la scurt timp după începerea șantierului, când a devenit evident că locul este înțesat de vestigii istorice din mai multe perioade istorice, începând cu cea medievală. Cele mai importante sunt fundațiile de biserici vechi: o biserică romanică din secolul al XII-lea, iar în jurul ei o biserică gotică, din secolul al XIV-lea. Au mai fost găsite câteva ruine de clădiri medievale, tot din secolul al XIV-lea, un zid de ravelin al Cetății și o contraescarpă a zidului de ravelin, extraordinar de bine conservate.
În iunie 2022 Primăria a anunțat refacerea proiectului, astfel încât să integreze și o parte din descoperiri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!