Reales în funcție la data de 9 iunie, primarul Cristian Laza a acceptat să ne prezinte lista cu proiectele pe care primăria le derulează în prezent, unele dintre ele fiind aproape de finalizare, altele în diverse stadii de implementare.
Finanțate cu fonduri naționale, prin PNRR, prin programe gestionate de diverse instituții guvernamentale sau prin fonduri europene nerambursabile, proiectele din Sânmartin vor contribui – după cum afirmă primarul Laza – la creșterea nivelului de satisfacție a locuitorilor dar și a atractivității pentru noi investitori în zonă. Băile Felix sunt de altfel cea mai cunoscută și apreciată stațiune turistică, atrăgând anual tot mai mulți turiști.
Potrivit datelor oferite de primarul comunei Sânmartin, lista principalelor proiecte, într-o formă sintetizată, se prezintă astfel:
- Finalizarea lucrărilor aferente proiectului „Înființare rețele inteligente de distribuție a gazelor naturale în comuna Sânmartin, județul Bihor”. Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.
- Construirea unei școli noi cu 16 săli de clasă în localitatea Sânmartin.
- Realizare de piste de biciclete în comuna Sânmartin, în lungime de aproape 20 de kilometri, realizate din fonduri europene prin programele de finanțare PNRR și AFM. Valoarea totală a proiectelor este de 9 milioane lei.
- Reabilitarea termică a blocurilor din localitatea Sânmartin. Proiectele sunt finanțate din fonduri europene prin programele de finanțare PNRR și POR.
- Reabilitarea sediului Primăriei comunei Sânmartin, prin proiectul „Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei la clădirea Primăriei”, finanțat din fonduri europene prin AFM.
- Continuarea lucrărilor de modernizare și de extindere a rețelei de iluminat public stradal. Proiectul este finanțat din fonduri europene prin AFM.
- Amplasarea unui număr de 10 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în comuna Sânmartin. Proiectul este finanțat din fonduri europene prin AFM.
- Înființarea unui parc fotovoltaic. Proiectul este finanțat din fonduri europene prin Ministerul Energiei – Fondul de modernizare.
- Demararea procedurilor pentru construirea unui Complex de agrement – Aquapark Sânmartin. Proiectul este cofinanțat din fonduri europene, prin POR 2021-2027.
- Finalizarea lucrărilor de modernizare, reabilitare și dotare a Căminului Cultural din localitatea Băile Felix
- Îmbunătățirea infrastructurii de turism în comuna Sânmartin: amenajare de trotuare și piste de biciclete în stațiunea Băile Felix. Proiectul este finanțat din fonduri europene, prin POR 2021-2027.
- Construirea unei baze sportive în localitatea Sânmartin, care va cuprinde: teren pentru fotbal, teren multifuncțional pentru handbal, baschet, volei si tenis, clădire pentru vestiare, parcare, alei pietonale și spații verzi. Finanțarea este asigurată prin Ministerul Dezvoltării.
- Realizarea Centrului de date regional Nord-Vest, împreună cu parteneri din 6 județe. Cloud-ul de date este un produs informatic destinat interconectării sistemelor digitale ale instituțiilor publice din regiunea Nord -Vest și va facilita digitalizarea acestora. Proiectul este finanțat din fonduri europene prin POR 2021-2027.
- Înființarea unei piețe locale prin lanțuri scurte de aprovizionare (producători locali) în comuna Sânmartin, proiect finanțat din fonduri europene prin AFIR
- Renovarea și echiparea bibliotecii din Băile Felix, comuna Sânmartin, în parteneriat cu Consiliul Județean. Proiectul este finanțat prin PNRR.
- Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din comuna Sânmartin. Proiectul este finanțat din fonduri europene, prin PNRR.
- Continuarea lucrărilor de modernizare a infrastructurii: asfaltare de drumuri și extinderea rețelelor de apă și canalizare.
Primăria a demarat implementarea proiectului „Înființare parc fotovoltaic în comuna Sânmartin: UNITATEA 1- 400 KW, UNITATEA 2- 400 KW ȘI UNITATEA 3- 400 KW”, cu o valoare totală a proiectului de 8.010.980,04 lei. Valoarea maximă asigurată din Fondul pentru modernizare este de 7.815.358,32 lei, reprezentând 97,55 % din cheltuielile eligibile ale proiectului, iar contribuția proprie a primăriei este de 195.621,72 lei. Investiția se va realiza pe o suprafață de 26.147 mp, în intravilanul comunei Sânmartin.
Prin acest proiect se urmărește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și creșterea independenței energetice prin realizarea unor noi capacități de producție de energie electrică și termică din surse regenerabile de tip solar, în vederea acoperirii consumului propriu.
Proiectul cuprinde: investiții în echipamente, utilaje, dotări specific necesare pentru obținerea de energie din surse regenerabile destinate consumului propriu de energie al autorităților publice locale. După realizarea acestei investiții se estimează o reducere a gazelor cu efect de seră 846,25 echivalent tone de CO2/an. Potrivit primarului Laza, finalizarea acestui proiect și punerea în funcțiune a celor trei grupuri ar urma să aibă loc în toamna 2025.
Citiți principiile noastre de moderare aici!