Compania Eoliana, susbsidiara românească a producătorului italian de energie regenerabilă Alerion Clean Power, a obţinut autorizaţia finală pentru a construi un parc eolian în estul Bihorului, investiţia totală fiind estimată la 85 de milioane de euro.
Parcul eolian va fi construit pe raza comunelor Auşeu şi Borod, urmând să aibă o capacitate instalată pentru producţia a 64,8 MW de energie electrică. Producţia anuală va ajunge la 155 de GWh, potrivit unui comunicat al Alerion.
„Autorizaţia pentru primul nostru parc eolian din afara Italiei reprezintă un punct important în strategia noastră de dezvoltare”, a afirmat directorul general al companiei italiene, Giulio Antonello.
Investiţia va fi acoperită din resursele financiare proprii ale Alerion, se arată în comunicat.
Compania Eoliana a fost înfiinţată în 2007 pentru promovarea energiei neconvenţionale, din surse regenerabile, şi vizează dezvoltarea şi managementul proiectelor de construcţie de parcuri eoliene pe teritoriul României.
De demersurile locale pentru obţinerea amplasamentelor dorite şi a autorizaţiilor s-a ocupat îndeosebi omul de afaceri Constantin Jurcă, fost viceprimar al Oradiei în perioada Convenţiei Democrate.
Rentabilitate măsurată
„Am ţinut ca prima investiţie să se facă în Bihor, din patriotism local. Iar măsurătorile peformante au confimat că potenţialul eolian din zona Munţilor Plopişului atinge pragul rentabilităţii. Turbinele eoliene vor fi amplasate pe o coamă aflată la altitudinea de circa 700 de metri”, ne-a completat Constantin Jurcă.
Pe plan internaţional, pragul de rentabilitate al turbinelor eoliene este asigurat dacă în amplasament sunt minim 2.000 de ore de vânt pe an.
Întrebat dacă autorităţile locale din Auşeu şi Borod au sprijinit demersurile, Jurcă ne-a răspuns astfel: „Nu a fost nevoie de un sprijin deosebit. Relaţia cu autorităţile locale a fost una corectă, ne-au răspuns la demersuri în termene legale, rezonabile. Au înţeles că le aducem în zonă o industrie nepoluantă şi, în plus, le vom plăti redevenţe pentru o parte din terenuri, care sunt din domeniul public”.
Parcul eolian va avea circa 30 de turbine iar energia electrică produsă va fi colectată şi injectată în sistemul energetic naţional printr-o staţie de transformare care va fi construită într-o laturî a parcului.
Întrebat când va începe construcţie efectivă a parcului, Jurcă nu a putut indica o dată exactă. „Procedurile de autorizare şi măsurătorile sunt o etapă destul de lungă dar foarte importantă. Nu avem încă un calendar exact pentru lucrările de construcţie dar există interesul ca investiţia să se realizeze cât mai curând”.
Alerion, companie listată la bursa din Milano, operează mai multe centrale pentru producţia de energie regenerabilă în Italia, din surse eoliene, solare sau pe bază de biomasă, cu o capacitate instalată de 200 de MW.
În prezent, Alerion analizează investiţii în domeniul energiei regenerabile şi în Dobrogea şi Moldova, cât şi în alte state europene, respectiv în Bulgaria, Olanda, Belgia, Turcia sau Albania.
Saer Oradea „ia vânt” spre Moldova
Citiți principiile noastre de moderare aici!