În urma unei sesizări telefonice primite la dispeceratul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri la sfârşitul săptămânii trecute, echipa de intervenţie s-a deplasat pe teren. Pârâul Peţa, pe sectorul pod Cantemir-pod Universitatea din Oradea, prezenta irizaţii de produs petrolier.
În urma verificărilor s-a constatat că irizaţiile provin din canalizarea pluvială care evacua în pârul Peţa în zona podului rutier din cartierul Cantemir. Acest lucru s-a datorat ploilor abundente din perioada 9-10 octombrie. Lungimea cursului de apă pe care s-au observat irizaţiile de produs petrolier a fost de aproximativ 1 km. Pe teren au fost prezente şi echipele de intervenţie din cadrul Companiei de Apă Oradea, care au montat două baraje absorbante, unul aval de podul Cantemir, iar altul aval de str. Universităţii. De asemenea, pentru a elimina cât mai repede irizaţiile s-a utilizat şi cu material absorbant.
Specialiştii din cadrul ABA Crişuri au recoltat probe de apă din trei puncte în vederea determinării unor indicatori de calitate precum: PH-ul apei, oxigenul dizolvat şi hidrocarburi petroliere.
Nu au murit peşti
La faţa locului, valorile PH-ului şi cele ale oxigenului dizolvat se încadrau în parametrii normali iar mortalitatea piscicolă era absentă. Celelalte analize de laborator au indicat o depăşire de 30% pentru hidrocarburi petroliere.
„În vederea depistării sursei care a generat apariţia irizaţiilor s-au verificat toţi agenţii economici din zonă precum şi reţeaua de canalizare pluvială până la intersecţia cu str. Constantin Noica. Din păcate, nu s-a putut identifica cauza. Pentru a elimina posibilitatea ca aceste irizaţii să reapară am solicitat Companiei de Apă Oradea să desfăşoare operaţiuni de spălare a reţelei de canalizare pluvială. Chiar dacă nu s-au înregistrat daune, zona rămâne în continuare sub supravegherea inspectorilor. Reamintim populaţiei că se pot face sesizări către Dispeceratul ABA Crişuri la numărul 0259/444237, ori de câte ori se constată o modificare a calităţii cursului de apă”, a precizat Claudiu Oros, directorul tehnic ABA Crişuri.
Din verificările efectuate se pare că fenomenul a fost consecinţa ploilor abundente care au spălat depunerile de produs petrolier aflate pe străzile, şanţurile şi canalele din zona Cantemir. Din acest motiv, ABA Crişuri atrage atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă utilizarea, depozitarea şi eliminarea neconformă a produselor de tip petrolier asupra resurselor de apă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!