În 2012, Oradea intră în perioada achitării mega-creditelor cu cel mai mai mare buget de până acum, estimat la aproape 1,1 miliarde de lei. Veniturule stabilite în proiectul de buget al Primăriei sunt cu 54% mai mari ca-n 2011 dar, paradoxal, această realitate nu aduce relaxare financiară pentr oraş: suplimentul financiar provine din fonduri europene şi are o destinaţie fixă, contractată prin proiecte. Este motivul pentru care economiştii Primăriei au „desenat” un buget cu tăieri în asistenţă socială, sport sau salubritate. Propunerea de proiect aduce veşti aproximativ bune pentru angajaţii Primăriei: un plus de 15% la salarii.
În proiecte
„2012 este anul este în care se văd roadele după fondurile europene. Fără acestea, bugetul local nu face faţă la cheltuielile de funcţionare ale serviciilor publice”, spune Marcel Boloş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu finanţare Internaţională. Prin aceasta, Primăria are aprobate 21 de proiecte cu finanţare europeană, în valoare totală de 154 milioane de euro, din care 35 milioane de euro pentru 2012. Banii aceştia, însă, nu se amestecă cu veniturile oraşului sau cu alocaţiile guvernamentale, ci merg direct în obiectivele pentru care au fost contractaţi, cele mai importante sunt CET-ul, ştrandul municipal, Cetatea sau utilarea parcului industrial.
Plata creditelor angajate pentru tramvaiele Siemens în 2008 şi pentru drumuri, în 2009, cade exclusiv pe sursele proprii ale oraşului.
În compensare…
În condiţiile în care la sfârşitul lui 2011 – începutul lui 2012 administraţia Bolojana a operat disponibilizări, bugetul pe anul acesta prevede un spor de 15% la salariile funcţionarilor. „Curtea de Conturi a dispus suspendarea „dreptului de hrană” anul trecut. În compensaţie, dl. primar a dispus acordarea unui spor de 15%. Suma nu acoperă întreaga pierdere la salarii pentru funcţionari. Şi afectează bugetul per total faţă de 2011, nefiind mai mare ca suma alocată cu titlul „drept de haine”, spune Florea.
Sporul se aplică şi poliţiştilor locali, care au primit, anul trecut, o alocaţie de hrană de 21 lei pe zi – 630 lei pe lună.
Cât îi ţine plapuma…
Proiectul prevede tăieri de 57% la cheltuielile sociale, 9% sport şi cultură sau 11 % la salubrizare. FC Bihor, spre exemplu, ar trebui să primească anul acesta un milion de lei, aproape jumătate cât în 2011.
„Atâta timp cât mai sunt sume de primit de la Consiliul Judeţean şi din alte surse, bugetul local este departe de a fi definitiv. Din acest motiv am lăsat programele noastre curente oarecum subfinanţate. E şi un semnal pentru beneficiari, să se întindă cam cât îi ţine plapuma”, spune Eduard Florea, şeful Direcţiei Economice din Primărie. Proiectul de buget va ajunge în plenul Consiliului local la începutul lunii februarie, după ce ar trebui să treacă printr-o dezbatere publică.
C.Gh.
Citiți principiile noastre de moderare aici!