Ziariştii invitaţi luni de reprezentanţii APS Aqua Crisius s-au putut convinge de calitatea grafică şi fotografică a Albumului de prezentare „Valori naturale în Ţara Crişurilor” precum şi a hărţilor şi pliantelor realizate în cadrul proiectului privind şapte situri Natura 2000 din bazinul Crişurilor.
„Am beneficiat de sprijinul doamnelor Anna Marossy şi Diana Cupşa, care sunt specialişti de mare valoare pe domeniul nostru de interes. Dintre localnici, evidenţiez contribuţia excepţională a domnului Andrei Posmoşanu pentru ilustrarea cu fotografii sugestive a albumului de prezentare a siturilor administrate de noi”, a subliniat Mihai Togor.
Preşedintele Aqua Crisius a explicat, zâmbind, şi de ce pe pliantul intitulat „Părţi de Rai în judeţul Bihor” apare în prim plan Valea Iadului.
„Aparent, e un contrast simpatic: cum adică rai pe Valea Iadului? Dar chiar sunt colţuri de rai pe acea vale. Aşa încât am lăsat intenţionat acest paradox, pentru a atrage atenţia şi mai mult asupra zonei”, a explicat Togor senior.
Uşor de la rai la iad…
Acesta a dezvăluit însă că păstrarea „raiului” de pe Valea Iadului nu e chiar aşa simplă cum s-ar putea crede.
„Când am preluat administrarea sitului, am găsit trei autorizaţii pentru proiecte de microhidrocentrale în zonă. Am oprit legal acele proiecte demonstrând că ele periclitează specii şi habitate valoroase”, a precizat Mihai Togor fără alte detalii.
„Pentru astfel de micro-hidrocentrale amenajate pe cursurile râurilor din Făgăraş, România riscă proceduri de infringement”, a completat Andrei Togor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!