„Sânzienele” au ieșit la o paradă, în centrul Oradiei, pentru a marca sărbătoarea creștin ortdodoxă a Sânzienelor, care se celebrează pe 24 iunie.
De la ora 18:00, pe traseul dintre Piața Unirii – strada Republicii – Magazinul Crișul din Oradea, nouă „sânziene” – Violeta Gherman, Ioana Urs, Anca Pavel, Andrada Crăciun, Andrada Tulvan, Georgiana Szilagyi, Oana Berdie, Romina Suciu, Maria-Alexandra Secan au participat la o paradă și au interpretat un cântec tradițional, purtând costume populare albe și coronițe din flori de sânziene. La final, acestea au împărțit materiale tipărite cu privire la obiceiuri și superstiții legate de această sărbătoare.
Manifestarea „Sânzienele. Sărbătoarea soarelui. Florile soarelui și lunii”, a fost organizată de Centrul de Cultură al Județului Bihor. „Evenimentul are scopul de a promova obiceiurile legate de această dată, obiceiuri care încă se mai păstrează în unele locuri de către femeile și fetele tinere”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Bihor.
Expoziție de costume populare
Tot ieri, între 17:30-19:30, Violeta Gherman a prezentaa în Piața Unirii o expoziție de costume populare din colecția personală. Costumele au fost expuse în centrul orașului, cu ocazia Zilei Internationale a Iei, zi care este strâns legată de cea a Sânzienelor.
Se spune că Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă şi dansează, împart roadă holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulţesc animalele şi păsările, umplu de leac şi miros florile, tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor, iar dacă această zi nu este sărbătorită cum se cuvine, sânzienele se supără și pot îmbolnăvi oamenii. Conform tradiției, obiceiurile din preajma sărbătorii Sânzienelor aduc, dacă sunt păstrate, prosperitate și noroc tinerelor practicante.
Trimite articolul
XOare de ce nu se anunta aceste evenimente inainte de a avea loc ?
Mi-ar fi placut sa le vad si eu dar…chiar nu am stiut nimic despre aceasta „parada”…