La Muzeul ţării Crişurilor s-a deschis, în sala de expoziții temporare a Secției de Etnografie de la etajul III, expoziţia „Lumea păpușilor cu cap de porțelan”. Expoziția prezintă o parte din colecția privată de păpuși cu cap de porțelan a fostului restaurator al muzeului până în anul 2020, Elisabeta Ardelean.
Colecţia sa cuprinde 470 de păpuşi cu cap de porţelan, în expoziţia vernisată vineri fiind expuse 175 de exemplare de diferite tipuri și dimensiuni, de la 8 centimetri până la 76. Ele înfățișează bebeluși, fetițe și băieți de vârste diferite sau persoane în etate, personaje precum Charlie Chaplin sau Mary Poppins, dar şi mirese, călugărițe, sau elfi, o parte din exponate reprezentând arlechini şi clovni. Păpuşile sunt foarte expresive, îmbrăcate cu haine de epocă din Marea Britanie, Germania, Austria, Franța, Belgia, Olanda şi România.
„Mă plimbam cu fiica mea prin Parcul Bălcescu la un târg de antichităţi. Eu nu aveam mania păpuşilor. Nici în copilărie nu îmi plăceau în mod deosebit, mai mult sora mea era cu păpuşile. Şi am văzut două păpuşi vechi la târg şi mi-a fost milă. Aşa erau de murdare, de nenorocite, cu părul încâlcit! Eu lucrând la restaurare, timp de doi ani le-am dus la muzeu, la laboratorul de textile, şi când aveam o pauză m-am apucat să le dezbrac, să le aranjez corpul, să le curăţ şi le-am pus la punct. Acum cele două se încadrează în colecţie, atât de bine am reuşit să le restaurez, dar nu sunt expuse în expoziţie. Cu ele am început, şi apoi mergeam la magazinul Caritas de pe Şirul Canonicilor şi de acolo am început să cumpăr. După aceea, cum am destule cunoştinţe, fiecare când găsea o păpuşă o cumpăra şi mi-o aducea. Ultima achiziţie este păpuşa expusă aici cu haine victoriene şi faţa de porţelan alb. Am şi păpuşi vechi de 100 de ani, dar pentru mine toate au aceeaşi valoare”, spune colecţionara.
Vernisajul a fost deschis de Cornel Abrudan, şeful secţiei Artă a Muzeului Ţării Crişurilor: „În realitate, fiecare păpuşă pe care o vedeţi aic este producţia unui artist plastic în mişcare, pentru că atât din punct de vedere conceptual cât şi tehnic, au creat aceste păpuşi care sunt efigia unei bucurii posibile. Motto-ul aceste expoziţii este unul simplu: păpuşile sunt o replică a noastră, noi toţi în realitate suntem nişte păpuşi – când soarta trage sforile, păpuşile trebuie să danseze.”
Curatorul expoziției este dr. Laura Ardelean, fiica Elisabetei Ardelean, care a explicat că expoziţia se numeşte „Lumea păpușilor cu cap de porțelan” pentru că în tagma colecţionarilor păpuşa este denumită după materialul din care este realizat capul, indiferent de materialul din care sunt confecţionate celelalte părţi ale corpului păpuşii. „Majoritatea păpuşilor expuse sunt realizate în tehnica bisque, dar sunt unele exemplare care sunt realizate din porţelan glazurat. Cele în tehnica bisque sunt din porţelan neglazurat care a fost supus unor tratamente termice în repetate rânduri. Trăsăturile feţei erau obţinute prin tehnica pictării manuale, şi de câte ori se aplica câte o culoare, se trata termic până când se obţinea rezultatul dorit. Ochii păpuşilor erau pictaţi sau erau aplicaţi ochi de sticlă”, a explicat dr. Laura Ardelean.
[eadvert]
În lumea colecţionarilor, păpuşa veche înseamnă o păpuşă care are cel puţin 70-80 de ani, sau de secol al XVII-lea, al XVIII-lea pentru că păpuşile din acea perioadă sunt foarte puţine, a precizat curatorul. Ele au fost făcute din materiale perisabile, materiale organice care în timp s-au deteriorat şi nu s-au mai păstrat până astăzi. De asemenea, porţelanul este un material fragil, motiv pentru care astăzi se preferă plasticul, pentru că se distruge mai greu.
Primele păpuși din porțelan au apărut în spaţiul francez începând cu anii 1830 şi apoi în spaţiul german, care a preluat foarte repede tehnica. La germani se găsea caolinul, materia primă, motiv pentru care au făcut pentru francezi părţile din porţelan ale păpuşilor, printre producători numărându-se fabricile de porţelan. Abia mai târziu au apărut fabricile care se ocupau doar de confecţionarea păpuşilor, cum a fost fabrica Kämmer-Reinhardt, înființată în 1886. Păpuşile au fost fabricate din 1840 şi până prin 1930, până în ajunul celui de Al Doilea Război Mondial când fabricile ori au fost închise ori au fost orientate pentru fabricarea altor produse.
Expoziția „Lumea păpușilor cu cap de porțelan” va putea fi admirată până în 15 iunie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!