De Ziua Copilului, Muzeul Art Nouveau | Casa Darvas-La Roche a primit multe familii cu copii, şi asta pentru că Oradea Heritage le-a dat ocazia să viziteze gratuit în această zi noile expoziţii dedicate lor.
[eadvert]
La parter au putut admira colecţia de maşinuţe din perioada Belle Époque și perioada interbelică, oferite de colecţionari orădeni care au decis să îşi pună la dispoziţie machetele pentru a fi admirate de cât mai mulţi copii. În vitrine au fost expuse modele de BMW 328 Roadster 24H Le mans, 1939, Ferrari 250 Le Mans 1965, Mercedes-Benz SSK, 1928, Alfa Romeo 2300 Monza, 1934, Bugatti Type59 Grand Prix, 1934, Cadillac Eldorado 1955 sau Aston Martin DB5, 1963. Mai ales băieţii au fost fascinaţi de colecţia de machete care reproduc maşinile de epocă la o scară de 1:18.
La etaj a fost deschisă expoziţia de păpuşi şi fotografii vechi. Piesele fac parte din colecţia Iuliei Dorneanu iar fotografiile din colecţia Sorin Mărgărit. Păpuşi de porţelan în rochiţe dantelate şi guleraşe de epocă pot fi admirate printre fotografii sepia care surprind chipuri din trecut, imagini tipice de familie, cu copii îmbrăcaţi de gală privind inocenţi în aparatul de fotografiat.
„De 1 iunie, vă propunem un discurs vizual despre copilăria veacului trecut, la Casa Darvas-La Roche din Oradea. O noutate în cadrul expoziţiei este prezentarea unor fotografii animate prin programul Deep Nostalgia™, inițiativă de Oradea Heritage. Fotografiile prezentate au surprins pentru eternitate un uriaș mozaic de chipuri și atitudini din trecut, o mașină a timpului care ne poartă spre copilăria din Belle Epoque și Interbelic, făcându-ne cunoștință cu copiii și jucăriile de atunci. De la daghereotipie, calotipie, ambrotipie și până la fotografia digitală a fost un pas de aproape două secole. Astăzi, când socializarea însemnă Snapchat, Whatsapp, Facebook sau Instagram, este aproape imposibil de imaginat faptul că, în urmă cu o sută de ani, fotografia era considerată un lux și se făcea -de cele mai multe ori- pentru a marca un eveniment special. Inocența din privirea copiilor este aceeași, atunci și acum. Din fotografiile sepia și de pe ecranul tabletei, copii ne zâmbesc la fel și ne roagă să fim mai buni, mai generoși, mai implicați, mai răbdători, mai creativi, mai aproape de ei”, scrie Iulia Dorneanu despre expoziţie.
Cei mici, după ce au vizitat noile expoziţii, s-au bucurat fascinaţi şi de Camera copilului, transformată într-o lume imaginară a visului, în care elementele reale se imbina cu fantasticul, cu ajutorul tehnologiei de tip video mapping. Animația urmărește etapele unui vis, de la lasarea nopții până la urmatorul răsărit. Capitolele poveștii sunt: Răsăritul, Perdeaua de stele, Zborul jucăriilor, Tablouri din trecut, Grădina magica, Pe fundul oceanului, Jocul umbrelor, Intoarcerea la răsărit.
Trimite articolul
XSaracii copii, de ce trebuie sa plateasca ei pentru imbecilitatea unor parinti retardati.