Venind în întâmpinareapreocupărilor intense întreprinse de conducerea PenitenciaruluiOradea, la începutul anului s-a reuşit încheierea unui contract de prestări servicii în interiorul locului de deţinere, cu un beneficiar economic, având ca obiect «cusut feţe încălţăminte».
„Activitatea derulată generată de încheierea acestui contract a fost una complexă, care a presupus analizarea în comisia de selecţionare la muncă a unui număr de 124 persoane private de libertate, repartizate să execute pedeapsa în regimul închis sau aflate în arest preventiv. După perioada de probă şi testare s-a stabilit un efectiv de 55 persoane private de libertate care să desfăşoare activităţi productive la acest punct de lucru”, informează directorul Penitenciarului Oradea,Gicu Ruiu.
Potrivit acestuia, avantajele care decurg din utilizarea persoanelor private de libertate la muncă sunt multiple. Astfel, multe dintre aceste persoane care nu au muncit ori au dus o viaţă sedentară din punct de vedere social înaintea încarcerării, sunt puse în situaţia de a-şi forma abilităţi necesare pentru muncă, respectiv să se obişnuiască cu un program riguros, cu rezistenţa la efort în vederea angajării pe piaţa forţei de muncă după reîntoarcerea în comunitate şi astfel să opţină surse de trai legale.
„Participarea la activităţi productive este şi un criteriu demn de luat în considerare în diferite etape ale traseului execuţional penal, cum ar fi schimbarea regresivă a regimului de executare a pedepsei, acordarea diferitelor recompense, ori formularea de propuneri privind liberarea condiţionată”, mai declară comisarul şef de penitenciare, Gicu Ruiu.
Penitenciarul Oradea pune la dispoziţia agenţilor comerciali interesaţi forta de munca, pentru prestarea diferitelor activităţi, detalii putându-se obţine la sediul instituţiei.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!