„Future artist” e numele de scenă al unei echipe – cum le place celor trei membri ai săi să fie numiţi atunci când lucrează împreună. Ţin la termenul de „echipă” mai mult decât la cel de „trupă”, corespondentul uzual pentru denumirea unei formaţii artistice. Cei trei cântă separat şi dezvoltă împreună proiecte posibil unice în ţară.
Această „echipă” bihoreană şi-a pus în cap să ajute oamenii prin cântec şi atitudine. Cântă rap, ambientul instrumental şi versurile trecând însă graniţele acestui gen de muzică.
Echipa este formată din bihorenii Dacian Chişvasi (35 de ani, poreclit Pantera Neagră), Szanto Denis (are doar 18 ani, dar cântă deja şi în străinătate), iar hairstylistul Radu Olar (23 ani) este poreclit Ra.
Viața bate filmul
Până aici, nimic prea impresionant. Însă viaţa Panterei Negre, puterea acestui om de a învinge atât eşecurile proprii, cât mai ales prejudecăţile societăţii de azi, şi proiectele senzaţionale pe care vrea să le implementeze, sunt probabil unice în România. Iar coechipierii Panterei Negre, fiecare dintre ei cu alte proiecte reuşite, cred cu tărie în ţelul lor: acela de a ajuta oamenii. Dar chiar şi această sintagmă ar putea părea desuetă din pricina uzitării comerciale prea des în ultimii ani.
Aflând însă că din pricina problemelor avute de tatăl său, Pantera Neagră a fost rejectat de societate într-atât încât a fost dat afară din şapte şcoli, că a suferit în vremea copilăriei cât alţii nu suferă în şapte vieţi, că la un moment dat, după ce a fost respins constant de societate fără a avea o vină, a ajuns chiar el să clacheze extrem, ajungând să fie condamnat cu suspendare, perioadă în care, la fel ca pasarea Phoenix, s-a ridicat singur, „a învăţat din nou să meargă”, aidoma unui prunc, a cunoscut iubirea şi viaţa de familie, astfel că sintagma referitoare la dorinţa de a-și ajuta semenii, pe care el o foloseşte, are valenţe unice.
El nu vrea să ajute de Crăciun sau de Paşte, nu vrea să ajute ocazional, ci vrea să dea încredere tuturor celor care, apăsaţi de mentalităţi neomeneşti, cred că nu mai au speranţă.
Transmiţând prin cântec, prin versurile pe care el le compune, prin atitudinea sa, Pantera Neagră vrea să aibă grijă de copii, de tineri, de bătrâni, încercând să le arate calea chiar şi celor care sunt îndoctrinaţi de a judeca oamenii fără să le acorde o şansă, după comiterea unor greşeli.
Condamnat nevinovat
Tatăl său a făcut ani grei de puşcărie din pricina unor fapte. Pantera Neagră a aflat doar din ziar ce s-a întâmplat şi a suferit un şoc extrem. A început împotriva lui o ofensivă animalică. Părinţii au făcut chiar şedinţă să îl exmatriculeze, de parcă el, copilul, ar fi comis infracţiunile, de parcă era un lepros. Povestea s-a repetat şi minorul Pantera Neagră a ajuns din această cauză să fie dat afară din nu mai puțin de şapte şcoli. În clasa a VII-a a rămas repetent. Apoi a ajuns la un fel de şcoală de corecţie din Velenţa şi, dintre toţi copiii de acolo, doar el şi o fată au absolvit. Era un semn că nu trebuie să se lase doborât „de ce zice lumea”.
A încercat în zadar să dovedească prin comportament exemplar că el nu face prostii ca tatăl său. În zadar. Oamenii l-au condamnat nevinovat.
Istovit de puteri ca să mai lupte cu o lume întreagă ce nu înceta să-l blameze fără a avea vreo vină, băgându-i-se în cap de prea multe ori ideea că e „ca tatăl lui”, s-a prăbuşit. Şi a ajuns să comită fapte similare cu ale tatălui său, dar mult mai puţin grave. Suficient însă: a fost judecat şi condamnat cu suspendare.
Întoarcerea
Călcat în picioare de societate, ajuns chiar la periferia ei, Pantera Neagră s-a ridicat din nou. Se întâmpla acum cinci ani, în perioada de suspendare. De această dată, se pare complet şi pentru totdeauna. Era în acea perioadă neagră atunci când i s-a născut băieţelul. S-a automotivat, s-a ridicat şi „a început să umble”. Decisese să se întoarcă şi să nu se mai lase doborât de nimeni şi de nimic.
Ceea ce Penitenciarul Oradea transmite de ani de zile a trăit Pantera Neagră. Degeaba în interiorul puşcăriilor se fac o mulţime de acţiuni pentru pregătirea deţinuţilor post-detenţie, dacă după punerea în libertate nu există în România niciun serviciu abilitat să-i sprijine pe foştii deţinuţi să se reintegreze în societate. În lipsa unui astfel de serviciu vital, soarta foştilor deţinuţi depinde chiar de fiecare în parte, cât e de puternic şi de dispus să lupte cu tarele gândirii societăţii româneşti.
Pantera Neagră nu a ajuns după gratii, dar a fost obligat să rabde, să lupte. Şi nu a mai cedat. Acum trei ani a descoperit cântecul. A învăţat să cânte la chitară şi a început să scrie versuri, compunându-şi singur piesele.
S-a angajat în sistemul medical şi s-a înscris la o şcoală de asistenţi. Vrea să lucreze la Psihiatrie, pentru că acolo simte că poate ajuta oameni complet neajutorați, rejectați de societate – cum a fost el, unii uitaţi chiar şi de propriile familii. A locuit la Salonta, iar din vară s-a stabilit la Oradea împreună cu familia.
Între timp, cazierul i s-a curăţat. Nu mai figurează că a fost condamnat, chiar şi doar cu suspendare. Dar nu a uitat. Şi toată suferinţa lui o transformă în sprijin pentru a-i salva pe alţii să nu se lase doborâţi, indiferent că e vorba de boală sau de orice altă problemă. Nu contează ce zice lumea şi cât de mult aceasta te blamează. Contează să iubeşti, să crezi, să continui neîntrerupt să faci bine, chiar dacă tot mapamondul ar fi împotriva ta.
Proiectele lui
Pantera Neagră vrea să ajute foarte mult copiii şi tinerii, vrea să susţină concerte speciale peste tot, în orice colţ din ţară şi din lume unde există oameni deznădăjduiţi, fie că e vorba de închisoare, orfelinate, case de bătrâni, spitale sau pieţe publice. A fost deja chemat la o şcoală din Salonta, să le vorbească elevilor despre viaţa şi reuşita lui. În timp ce-şi povestea viaţa, liceenii dintr-a XII-a aveau lacrimi în ochi, semn că Pantera Neagră a ajuns direct unde voia – la sufletul tinerilor. Ca să le dea exemplu şi curaj. Când a ieşit din clasă, elevii s-au ridicat toţi deodată în picioare, impresionându-l pe Dacian, care are o forţă pozitivă impresionantă şi o poftă de viaţă pe care trei sferturi din populaţia globului nici nu ajunge să o cunoască într-o existenţă.
Prima lui piesa scrisă, cântată şi postată pe youtube, cu succes la publicul larg, a fost „Prieten sau duşman”. Cu ajutorul poliţistului cântăreţ orădean Răzvan Chebeleu, cunoscut de la Vocea României şi Artist de Bihor (care de altfel cântă vocal la refrenul acestei piese), a reuşit să înregistreze această piesă la Pro Sound Oradea. A urmat realizarea videoclipului pe care l-a postat iar pe youtube şi pe pagina de facebook. Au urmat apoi şi alte piese, cu multe vizualizări pe youtube (de exemplu, „Natural, fără E-uri”).
Acum are în lucru cinci piese, dintre care două în etapa de finalizare.
Coechipierii
Ra e hairstylist si prieten de mulți ani cu Pantera Neagră, iar pe celălalt coechipier, Denis, care abia a împlinit 18 ani, l-a cunoscut prin intermediul lui Răzvan. „Mi-a spus Răzvan că ar avea un cover pentru mine şi mi-a făcut cunoştinţă cu Denis”, îşi aminteşte Pantera Neagră.
Syanto Denis a absolvit Liceul de Arte. A început să studieze vioara, apoi dintr-a V-a a învăţat pianul, a cântat vocal, cântă de patru ani la chitară, iar de un an şi jumătate cântă şi la tobe.
Denis a cântat cu Răzvan Chebeleu, care i-a spus că a cântat la refrenul piesei lui Dacian. Răzvan i-a povestit lui Denis istoria incredibilă a Panterei Negre. „Apreciez un om care-şi poate schimba viaţa în bine în mod creativ”, spune Denis, care cântă ca DJ-violonist la diverse festivaluri din ţară şi străinătate.
Şi Denis are compoziţiile lui, iar împreună cu Pantera Neagră şi cu Ra pregătește inclusiv o piesă muzicală despre sistemul de învăţământ, înregistrările făcându-le în studioul lor, Future Artist Studio.
Responsabil pentru ceilalţi
„Mă simt responsabil să fiu exemplu pentru ceilalţi oameni!”, spune Dacian, alias Pantera Neagră, care îşi doreşte să găsească tinere talente, să îi formeze pe cei care nu au posibilităţi, dar au talent, să-i ajute să reuşească în domeniul muzicii.
Cei ce doresc să afle mai multe despre proiectele lui Dacian, alias Pantera Neagră, pot accesa pagina de facebook „future artist”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!