Legea prevede obligativitatea pentru administratorii drumurilor publice din apropierea granițelor, de a monta panouri de avertizare la intrările și ieșirile din localitate care să conțină atenționarea explicită „Atenție! Risc de roaming involuntar.”
[eadvert]
Localitățile în care se vor amplasa indicatoare de avertizare privind riscul de roaming involuntar vor fi stabilite, cel puțin o dată la trei ani, de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii. Prima listă a localităților cu risc de roaming involuntar va trebui publicată de ANCOM în cel mult un an de la data intrării în vigoare a măsurilor.
De asemenea, în maximum 60 de zile de la data publicării listei, ANCOM va trebui să informeze toate autoritățile locale din localitățile aflate pe această listă, consiliile județene și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.
Administratorii drumurilor ce tranzitează localitățile cu risc de roaming involuntar aflate pe lista realizată de ANCOM vor fi obligați să instaleze, sub indicatorul de intrare în localitate, un indicator de atenționare cu privire la acest risc. Acest lucru va trebui făcut în maximum 6 luni de la publicarea listei.
În prezent, în România sunt 1092 de localități identificate de ANCOM, în care există riscul ca dispozitivele electronice să se conecteze automat la rețelele din statele vecine. Dacă în cazul țărilor vecine membre ale Spațiului Economic European, utilizatorii beneficiază de principiile tarifare „Roam like at home”, în cazul țărilor non-SEE, precum Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, costurile pentru utilizarea serviciilor de comunicații mobile sunt semnificativ mai mari.
Trimite articolul
XCâți vor observa și din aceea câți vor pricepe oare? Va fi cu un stâlp mai mult (dacă nu vor folosi stâlpi deja existenți) un risc mai mare în care să intre adormiții.