Deși la nivel național au pierdut teren electoral din 2019 încoace, iar PSD a ieșit pe primul loc în alegerile parlamentare din 6 decembrie, foarte probabil PNL și USR PLUS vor fi guverna România în coaliție, în următorii ani. De la precedentul vot politic la nivel național, alegerile europarlamentare din 2019, PNL a pierdut 1,05% în preferințele românilor, iar USR PLUS a scăzut și mai mult, -6,55%. Dacă în 2019, sub conducerea lui Dragnea PSD obținea doar 23,5% în alegerile europene, acum social-democrații au cu 6,35 procente mai mult, pe țară. Cu toate acestea, foarte probabil vor rămâne în Opoziție, după ce președintele Iohannis și premierul Orban au convenit ca ultimul să demisioneze și să poarte apoi negocieri cu forțele de centru-dreapta, pentru a forma noul Guvern. Liberal vechi, fost prefect de Bihor, primar de succes în Oradea și cu un început în trombă ca președinte al Consiliului Județean, Ilie Bolojan apare între numele posibile pentru a fi desemnat premier al României.
[eadvert]
Rezultatul votului la nivel național
AUR are deputat de Bihor!
Veritabila surpriză a acestor alegeri ținute într-o perioadă extrem de stresantă pentru români este AUR – Partidul Alianța pentru Unirea Românilor, care a reușit un fulminant procent de 9,3%. Co-liderul acestui partid, George Simion, obținuse în 2019, la alegerile europarlamentare doar 1,2% din sufragii, candidând independent. AUR își fundamentează doctrina pe patru piloni – familia, patria, credința, libertatea – și se definește ca fiind un partid de dreapta, creștin, conservator, radical, dar nu extremist. Simion însuși acordă eticheta de “partid anti-sistem”, care consideră că pandemia de Covid este “o înșelătorie mondială”. AUR a luat deja în vizor UDMR, Simion afirmând că AUR este împotriva partidelor întemeiate pe criterii etnice și a subliniat că AUR nu va face nicio alianță cu un alt partid.
După o campanie dusă în stradă dar și în mediul online, AUR va avea un deputat și în județul Bihor, pe Mihai Lasca, un personaj controversat, după ce a fost figură centrală în mitingurile anti-mască și are o serie de probleme penale, fiind judecat pentru constituirea unui grup infracțional organizat care spărgea bancomate. De asemenea, în alt dosar penal a fost condamnat pentru lovire la 2 ani de închisoare cu suspendare. De profesie jurist, orădeanul Lasca este administratorul firmei de pază Grande Guard Legion. În Bihor, AUR a reușit 8,55% din sufragii, depășind USR PLUS (6,55%)! Lasca promite că, din Parlament va “face viață grea trădătorilor!”.
Cine mai merge în Parlament
În contextul măsurilor luate de Guvernul Orban, PNL Bihor resimte o scădere accentuată a scorului pe județul Bihor. Își păstrează hegemonia politică, dar la procente diferite față de cele din alegerile locale. Din septembrie până acum PNL pierde 23,8%, respectiv 1,36% față de alegerile europene din 2019. Aceasta înseamnă că, față de prognoza inițială de minimum 1 senator și 4 deputați, PNL va avea cel mai probabil doar 1 senator și 3 deputați de Bihor. Florica Cherecheș ratează, astfel, șansa unui nou mandat de deputat. Sigur merg în Parlament liberalii Gheorghe Carp (Senat), Aurel Căuș, Kiss Janos și Ioan Cupșa (deputați).
UDMR își consolidează statutul de a doua forță politică din județul Bihor. Obține 21,35%, în creștere cu 4 procente față de alegerile locale din urmă cu două luni și cu 2 procente față de alegerile europene din 2019. Parlamentari vor fi Cseke Attila, Szabo Odon și Rozalia Biro.
PSD rămâne pe trei, cu o ușoară creștere față de alegerile locale, unde obținuse un rezultat catastrofal (+3,5%) și doar +1,25% față de euro-alegerile de anul trecut. Pesediștii bihoreni pierd însă un mandat de deputat, cel pentru care candidase Emilian Pavel. Vor avea doi deputați și un senator, pe Ioan Mang, Steluța Cătăniciu și Florian Bodog.
USR PLUS, depășiți de AUR
USR PLUS continuă să se afle pe un trend descendent în Bihor, după ce au fost depășiți și de AUR. Chiar dacă față de alegerile locale au reușit un +4,6%, comparând cu votul politic din 2019, oamenii lui Silviu Dehelean au regresat cu 6 procente. Dehelean își va păstra locul de deputat.
Rămâne ca al patrulea mandat de senator pentru Bihor să fie alocat la redistribuire, de către BEC.
În ciuda unei campanii electorale în care Viorel Cataramă și Claudiu Pop au fost extrem de vizibili, Pro România nu reușește să treacă pragul electoral nici în Bihor, chit că au câștigat teren față de alegerile locale și cele europene. Aceeași situație și pentru PMP, care încheie plutonul principalilor competitori din aceste alegeri.
Trimite articolul
XDA !
Sigur din cauza pandemiei nu a mers lumea la vot , asa-i ??
E pandemie in Bihor .
Dar la Mehedinti unde au fost 4 localitati cu procent de votanti de peste 200% , nu a fost deloc , nu-i asa ??
Ca acolo zice PSD ca nu ar fi pandemie .
Acolo nu a fost pandemie , nu-i asa ?
Ca trebuia sa ia PSD 30% .
era de asteptat ca ciolannis sa dea vina pe pandemie si populatie si pt esecul lor in alegeri. cand incercau altii sa-l convinga ca nu e momentul potrivit pt alegeri, arogantul sulii nu a stat de vorba cu nimeni !
-
normal ca nu e momentul pentru alegeri: doar pt stat pe terase, la crasma, la cumparaturi… dar pt 5 minute de mers la votare, nu!
Dehelean da-ti DEMISIA ! Scorul de la Camera Deputatilor este din cauza ta si a scandalului cu cotizatiile ! Sa ia alianta pentru unirea cu rusia mai mult decat USR intr-un judet din Ardeal este o rusine. Tu esti o rusine pentru partid!
-
Și partidul este o rușine pt România.
Trebuie şi argint nu se bagã nimeni?