Persoanele cu dizabilități se vor putea încadra mai ușor în muncă. Potrivit unui proiect demarat în anul 2019, care se întinde până în 2022, acestea pot primi vouchere de până la 5.000 de euro pentru achiziția de tehnologie asistivă care să le ușureze accesul pe piața muncii. Beneficiar al proiectului este Agenția Națională pentru Persoane cu Dizabilități (ANPD), partener în proiect fiind ANOFM și, implicit, agențiile județene.
Pași de urmat
Persoanele eligibile pentru acest proiect sunt persoanele apte de muncă, care au peste 25 de ani și desfășoară minim două servicii în cadrul agenției locale, respectiv informare și consiliere profesională și, mai apoi, medierea. „După ce a beneficiat de aceste servicii, persoana poate să plece către DGASPC. DGASPC înaintează către ANPD documentele pentru obținerea voucherelor. Problema cea mai importantă din dosar este recomandarea medicală, pentru că medicul specialist trebuie să-i recomande un instrument asistiv doar din lista care este în cadrul proiectului”, a precizat Daciana Nica, consilier superior la AJOFM Bihor.
[eadvert]
„Ideea este că prin intermediul proiectului, persoane cu handicap, dar totuși apte de muncă, beneficiază de servicile noastre de căutare a unui loc de muncă. Sunt foarte multe unități care vor să angajeze persoane cu handicap. Pe de altă parte, prin intermediul voucherului, care merge până la valoare de 5.000 de euro, îi creștem capacitatea de lucru”, subliniază directorul executiv al AJOFM Bihor, Békési Csaba. Beneficiarul nu va primii banii respectivi în mână, ci decontarea aparatului respectiv.
Bihor pe primul loc
În Bihor există deschidere din partea firmelor pentru angajarea persoanelor cu dizabilități. Județul Bihor este pe primul loc pe țară, atât la încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilități, cât și în ceea ce privește acordarea de subvenții, cât și în ceea ce privește acordarea de vouchere pentru instrumente asistive.
Potrivit legii, un angajator cu cel puțin 50 de angajați, este obligat să angajeze 4% persoane cu handicap. În caz contrar, pentru fiecare loc liber, destinat persoanelor cu handicap, plătește la stat un salariu minim brut pe economie.
Pe de altă parte, după depășirea acestei cifre de 4%, angajatorii primesc subvenție de la stat câte 2.250 de lei pe lună, timp de 12 luni, pentru fiecare persoană cu handicap încadrată în muncă.
„Până la această dată, au fost înregistrate în cadrul proiectului 74 de persoane cu dizabilități din Bihor, din care 57 au fost deja angajate. Dintre cele 74 de persoane, 47 au handicap mental, zece – hadicap fizic – locomotor, șapte – auditiv, cinci – vizual și cinci – altele. La 31 aprilie, pot să spun că vom avea 85 de persoane înregistrate în proiect. Până la această dată, s-au dat opt vouchere”, ne-a declarat Daciana Nica. Domeniile în care au fost încadrate persoanele cu handicap sunt variate: tâmplărie, automotive, mase plastice, etc.
Persoanele care beneficiază de voucher pentru achiziția de tehnologie asistivă nu trebuie să returneze banii înapoi în cazul în care nu reușesc să se angajeze sau se angajează și rămân fără loc de muncă.
„Din păcate, de instrumente asistive nu pot beneficia persoanele cu probleme mentale și psihice. Nu există instrument asistiv pentru ei. Avem pentru locomotor, vizual și auditiv. Nu există nici pentru somatic astfel de instrumente asistive”, a explicat consilierul AJOFM Bihor.
O problemă cu care se confruntă beneficiarii acestor vouchere este frica, mai ales din partea familiei, că în cazul angajării își vor pierde indemnizația de handicap. „Indemnizația de handicap nu se pierde atâta timp cât persoana respectivă are handicapul. Deci, în cazul încadrării în muncă, va beneficia și de indemnizație de șomaj și de salariu”, precizează Békési Csaba.
Citiți principiile noastre de moderare aici!