Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care părinții își vor putea lua concediu medical pentru a putea avea grijă de copilul bolnav până când acesta împlinește vârsta de 12 ani. Asta înseamnă că a fost extinsă vârstă copilului cu 5 ani, de la 7 la 12 ani.
[eadvert]
Inițiatorii proiectului consideră că un copil are nevoie de îngrijirea și supravegherea unui părinte chiar și după vârsta de 7 ani, iar în cazul în care bunicii nu sunt aproape sau nu există persoane de încredere, ori în cazul familiilor monoparentale, cei mai mulți părinți erau nevoiți să apeleze la zilele din concediu de odihnă pentru a putea sta acasă să-și îngrijească copilul bolnav.
„Când am depus proiectul ne-am gândit la datoria noastră de a fi alături de părinți și de a-i sprijini cu adevărat, nu prin declarații, în condițiile în care un copil vine mereu cu o multitudine de provocări, iar familiile din România au nevoie să simtă că statul le este alături. Un copil bolnav are nevoie să își aibă alături părintele și la 7 ani, și la 9 ani, și la 12 ani. Salutăm adoptarea proiectului, este o normalitate de care părinții și copiii au nevoie”, susțin inițiatorii.
Durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice pe an, per copil, cu excepția situațiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenții chirurgicale.
Principalele prevederi ale OUG 158/2005 cu privire la concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav:
- pentru a fi solicitant, salariatul trebuie să fi cotizat la sistemul public de sănătate timp de minimum șase luni în ultimele 12 luni de dinainte de solicitarea concediului;
- cuantumul brut lunar al indemnizației este de 85% din baza de calcul (media veniturilor brute lunare din perioada de stagiu);
- indemnizația, care se suportă integral din bugetul statului, se poate acorda numai unuia dintre părinți, nu ambilor părinți;
- durata de acordare a indemnizației este, de principiu, de maximum 45 de zile calendaristice pe an (însă în anumite situații perioada poate fi mai lungă).
Citiți principiile noastre de moderare aici!