Rafinamentul licorii e definit de calitatea fructelor bine coapte, distilate în cazane tradiționale cu foc direct, explică producătorul celei mai premiate pălinci din Bihor. Recent, calitățile produsului preparat de Florian Chișe au fost recunoscute și în cadrul unei competiții din Austria.
[eadvert]
„Pălinca Trămuța – Tulca Bihor de cireșe a fost apreciată și premiată la unul din cele mai mari concursuri de băuturi spirtoase din Austria – «Destillata». E un produs care are la bază dragoste, pasiune și un dram de mister, ingrediente necesare pentru o sărbătoare perfectă. Pălinca Trămuța este un produs tradițional din județul Bihor, care are în spate dragostea, perseverența și munca întregii noastre familii, devenind în anul 2003 o afacere de familie“, explică Florian Chișe.
Jurnalista Mariana Gavrilă a studiat documentele în care se atestă istoria producerii pălincii la Tulca. Iată rezultatul la care a ajuns jurnalista: „Cu trei secole în urmă, aşa cum stă consemnat în Registrul de dijme din anul de graţie 1733, în Bihor existau de trei ori mai multe cazane de pălincă decât mori de măcinat grâu. Morăritul a pierit de mult, rânduiala pălincii nu dă semne c-ar vrea să dispară. S-a păstrat intactă până acum. Cel mai vechi cazan de pălincă din Bihor, situat la Tulca, se află, lângă o fântână bătrână, sub ciutură de izvor. Florin Chişe, cazangiul satului, a moştenit pălincăria de la tatăl lui, părintele a păstrat-o aşa cum a căpătat-o din mâna străbunului, iară acesta, la rându-i, a primit-o într-o iarnă de la… strămoşul comun, Moş Crăciun.
De când îi satul sat şi lumea lume, la pălincăria din Tulca, morala şi buna cuviinţă, băutura şi petrecerile peste măsură, tolerate-s toate, fie omul rău, fie bun de gură. Pălincăria cea veche nu mai e ce-a fost odată, de ceva vreme a fost rebotezată. «Facultatea de limbi» e denumirea căpătată şi tot satul aşteaptă acum să fie acreditată”. „Nicio facultate din lume nu poate rivaliza cu pălincăria mea. Aici, ziua şi noaptea, au loc «cursuri», se ţin discursuri lungi, hotărâri ad-hoc, iar dezbaterile sfârşesc atunci când cu toţii vorbesc, niciunul n-ascultă, ce mai… ştiinţă multă! Atunci se încheie primul «seminariu», alţii-s deja pe drum, vin şi se înscriu. Renumele-i acadea, altul nici că se putea”, zice proprietarul fălos de pălincăria sa.
Conform site-ului competiției din Austria, organizatorii concursului au depus o muncă continuă de dezvoltare și îmbunătățire constantă a sistemului de concurs. Premiul „Destillata” pentru cele mai bune băuturi spirtoase se acordă în urma celei mai serioase degustări de țuică, fiind gândit ca o legătură între producători și consumatori.
Trimite articolul
XDa, tipic românesc. Mai usor cu morăritul, dar orice până la pălincă. Bine, nu are dl Chișe nici o vină că nu mai e nicio moară în Bihor, nici tradițională, nici modernă, au supraviețuit foarte puține în România. Dânsul chiar e persoană simpatică, l-am cunoscut la un târg. Are o prezență care e cea mai bună reclamă. Nu o să zic că e cea mai bună pălincă pe care am testat-o, dar rea nu e.