„Prin lucrările care urmează să înceapă vor fi reabilitate atât fațadele principale, cât și cele din curtea interioară. Totodată vor fi reabilitate învelitorile, șarpantele, cât și partea de tâmplărie a imobilelor”, a transmis PMO, printr-un comunicat de presă.
[eadvert]
Firmele care vor face lucrările de reabilitare au fost alese în urma unei licitații. Astfel, clădirea de pe Aurel Lazăr va fi reabilitată de Vitan Exim SRL. Valoarea contractului este de peste 900.000 de lei, iar termenul de finalizare este de 12 luni. Lucrările la Palatul Levay au fost adjudecate de asocierea Avasi Prodcpm SRL și Euras SRL. Contractul este în valoare de peste 2,5 milioane de lei, cu termen de execuție de 12 luni.
Imobilul de pe strada Iosif Vulcan va fi reabilitat în baza unui contract în valoare de peste 600.000 de lei, de asocierea Avasi Prodcom SRL și Euras SRL.
Cum au fost selectare imobilele
Cele trei clădiri sunt restaurate în baza programului de reabilitate demarat de Primăria Oradea în 2014. După organizarea consultărilor cu proprietarii, se vor emite ordinele de începere a lucrărilor și vor fi montate schelele, a transmis sursa citată.
„La alegerea imobilelor care vor intra în reabilitare s-a ținut cont de zonele în care acestea sunt situate. Astfel, clădirea de pe Aurel Lazăr, nr. 3 a fost luată în considerare prin Programul multianual de reabilitare, datorită atât a valorii ei arhitecturale, cât și datorită pietonalizării și modernizării recente a străzii Aurel Lazăr prin fonduri europene. Pe această stradă, imobilul de la nr. 4 a fost deja reabilitat, aflându-se în curs de reabilitare Casa Markovits Matheser de la nr. 21, fostul sediu Telekom de la nr. 17 și clădirea Hotelului Park situată pe strada Republicii, colț cu Aurel Lazăr”, a declarat Adriana Lipoveanu – coordonatoarea programului.
Primăria Oradea a ținut să precizeze că Palatul Levay a fost programat pentru reabilitare de acum trei ani, costurile fiind incluse în bugetul instituției, „dar procedurile de licitație derulate anterior s-au încheiat fără succes, fie din lipsă de ofertanți, fie din cauza unor ofertanți necalificați”.
Palatul a fost construit între 1892 şi 1894, de către arhitectul Hazlián János. Construcția în forma literei L seamănă cu fațada orientată spre Criș a Hotelului Rimanoczy, acestea reprezentând perioada de trecere de la clasicism spre eclectismul timpuriu, scrie oradeainimagini.ro. „Reprezentativ pentru Palatul Levay sunt extremitățile fațadei principale dinspre Criș, care s-au construit sub formă de «bow-window-uri», fiind acoperite cu cate un coif piramidal. Astfel Palatul Levay reprezintă trecerea de la stilul arhitectural clasic spre cel eclectic”, mai scrie sursa citată.
Trimite articolul
X“Palatul Levay a fost programat pentru reabilitare de acum trei ani, costurile fiind incluse în bugetul instituției“, cine v-a citi articolul va crede ca primaria acopera costurile. Nu, proprietarii asigura bugetul. Uneori chiar 100% pentru a nu ajunge la supraimpozitare. Primaria acopera o mica parte din costuri si te crediteaza daca nu ai bani, dar asta inseamna ca deja ai ajuns la supraimpozitare, adica nu te-ai inteles cu vecinii asupra renovarii deci esti la mana primariei.