Palatul Füchsl, primul palat al orașului proiectat în stil Secession, de către arhitecții Zoltán Bálint şi Lajos Jámbor, intră într-un amplu proces de renovare și restaurare, a anunțat Primăria Oradea.
„A început montarea schelelor pe fațada Palatului Füchsl din Oradea, situat pe strada Independenței nr. 11-13. Clădirea intră într-un amplu proces de restaurare până în 2022. Se vor executa lucrări de reparare a faţadelor, reparații locale la elementele șarpantei, schimbarea învelitorilor, reparații la streșini, înlocuiri jgheaburi și burlane, refacerea tencuielilor și zugrăvelilor exterioare, reparații ornamente florale, repararea tâmplăriilor exterioare de la locuințe și accesele în clădire, precum și înlocuirea tâmplăriilor de la vitrinele comerciale”, se arată într-un comunicat al Primăriei Oradea.
Reparații capitale
Constructorul va executa și lucrări de eliminare a igrasiei din zidăria pereţilor, în special la peretele din frontul stradal. Deoarece toate tencuielile exterioare sunt degradate şi desprinse, acestea se vor îndepărta şi se vor reface. Municipalitatea a transmis că vor fi reparate și porțile și parapeții metalici din fier forjat ai balcoanelor, iar glafurile din tablă zincată se vor demonta și se vor înlocui cu glafuri din tablă de zinc.
„Pe suprafaţa turnului, la dolii și la elementele ornamentale, se va folosi tablă de zinc, cu respectarea modelului existent”, mai arată sursa citată.
Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni, acestea fiind realizate de către asocierea de firme SC Drum Asfalt & SC Constructorul Sălard SRL. Construcția Palatului Füchsl a început în toamna anului 1902, sub îndrumarea inginerului Rendes Vilmos, palatul fiind terminat în aprilie 1903. În anul 1910, clădirea a fost cumpărată, împreună cu firma fraţilor Füchsl, de către Izidor Ulmann jr.
Trimite articolul
XReabilitarea cladirilor din oras au niste preturi exorbitante cu mult peste valoarea cladirilor, cu banii pentru renovare se poate face de la zero 2 cladiri care se reabiliteaza si asta pentru ca sunt din bani publici sau cotizatiile proprietarilor care sunt enorm de mari. Primaria nu stie sa economiseasca banii pentru ca are bani multi din fonduri europene, taxe si impozite exagerat de mari, cele mai mari din tara si atunci exagereaza cu preturile exorbitante pentru lucrari din bani publici, pe care le atribuie firmelor de casa.
-
Primaria nu doreste ca reabilitarea sa se faca la preturi “corecte”. Conform legii 153/2011 procedura este urmatoarea: primaria notifica toti proprietarii din imobil ca au 1 an sa-si reabiliteze cladirea. Daca nu o fac dupa ce trece termenul primaria organizeaza licitatia si reabiliteaza imobilul din banii contribuabililor. Sumele cu reabilitarea vor fi recuperate de la proprietari in cel mult 5 ani. Multi afla ca face primaria reabilitarea in momentul in care se monteza schelele. Si astfel devin datori la primarie pt. ca se noteaza in CF acest lucru. Iar daca nu returnezi la timp sumele urmeaza …… Deci primaria nu are interesul direct ca suma sa fie “corecta”.
Trebuie sa recunoastem ca exista niste facilitati – nu platesti dobanda (la sumele umflate), autorizatia se obtine mai rapid si 5 ani esti scutit de impozit.
Multe palate avem si zero turisti………
-
In schimb sunt multe firmulite de casa, experte in spoit si colorat. Cele pe care le-au renovat mai demult au inceput deja incet incet sa se decojeasca, vor fi bune in curand de noi “investitii”
-
In schimb, la postaci vesnic nemultumiti am spart norma!! Daca-i alba de ce nu-i neagra, iar de-i neagra de ce nu-i semi?! Bolojan e de vina!!
Sper ca reabilitarea să se facă din bani ”ungurești”, nu de alta, dar cu prilejul oricărui articol legat de cine, cum, cât și când a construit în Oradea, apar șovinii bozgori de serviciu și : – nu a construit nimic la voi, rominuri balcanici proaste. minden construit noi, ungurule.
-
Exact, ca in cazul de fata. Cum te cheama, pui de ungur? Fuchsl! 🙂