La finalul acestei luni, Palatul Episcopal Greco-Catolic iese din faza intervenţiilor urgente de punere în siguranţă după incendiu şi intră pe lucrări de refacere. Consiliul local are de aprobat, joi, în şedinţa extraordinară, costul etapei a II-a, estimat la peste 2,2 milioane lei fără TVA.
Lucrările prestate deja sunt la valoarea de peste 7,9 milioane lei plus TVA, din care oraşul a achitat către contractor, trustul Selina, aproximativ 80%.
„Prima etapă a cuprins lucrările de punere în siguranţă a imobilului. S-au refăcut acoperişul şi planşeul distrus în incendiu. Acum trecem la etapa reabilitării faţadelor şi la refacerea iluminatului arhitectural”, ne-a declarat Annamaria Sava, şefa Serviciului Tehnic din cadrul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din Primărie.
Autorizat ANRE
Odată aprobat costul etapei a doua, la finalul acestei luni urmează să fie lansată licitaţia pentru desemnarea constructorului care va continua lucrarea începută. „După ce am preluat proiectul tehnic, urmează facem achiziţia pentru această etapă.
Licitaţia e deschisă tuturor, cu condiţia că e necesar ca firma sau asocierea contractantă să deţină autorizaţie de la ANRE, necesară pentru montarea sistemului de iluminat arhitectural”, precizează Sava.
Distrugeri parţiale
Inspecţia la faţa locului arată că, la nivelul etajului, tencuiala clădirii e distrusă din cauza infiltraţiilor de apă provenite atât din stingerea incendiilor cât şi din ploile ulterioare sau turnarea planşeului de beton. Situaţia e mai evidentă pe faţadele exterioare şi mai puţin vizibilă la curţile interioare ale palatului.
Sunt distruse total şi tâmplăriile exterioare care dau în Piaţa Unirii, de la etaj, mai cu seamnă cele ale sălii mari a palatului. Spre curţile interioare, cam jumătate din tâmplărie a fost distrusă.
Astfel, „se propune desfacerea tencuielilor de la etaj, spre spaţiul public şi desfacerea decoraţiunilor distruse. Pentru decoraţiunile de ipsos turnat se vor lua mulaje şi se vor turna altele noi”, se arată în raportul de specialitate al proiectului pe care îl vor avea de votat consilierii.
Acesta prevede şi că „spre curtea interioară, care are faţade mai puţin decorate, calitatea şi starea tencuielii este destul de bună la o primă inspecţie vizuală. Se vor reface ancadramentele din jurul ferestrelor acolo unde sunt deteriorate”. Acolo unde e necesară înlocuirea tâmplăriei, proiectul recomandă lemn stratificat cu sticlă termopan, cu respectarea detaliilor existente anerior.
Roletele vor fi înlocuite la toate geamurile, se va opta pentru lamele din lemn de tei vopsit cum era înainte de incendiu.
Durata acestei etape este estimată la 8 luni, după care urmează cea mai sensibilă fază a refacerii palatului – reconstrucţia şi restaurarea interioarelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!