De marți, Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural găzduieşte o expoziţie itinerantă intitulată „Palatul Cotroceni – Aquarela”, care cuprinde acuarele şi monotipii semnate de Anastasia Stoiciu, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, doctorand în Arte Vizuale.
Lucrările artistei sunt însoţite de adnotări legate de istoricul Palatului Cotroceni. Acesta a fost construit începând din 1893, când guvernul a deschis un credit de 1.700.000 de lei pentru dărâmarea vechilor case domneşti şi construirea unui palat în folosinţa moştenitorilor Coroanei, principele Ferdinand şi principesa Maria. Lucrările de construcţie au fost încredinţate arhitectului francez Paul Gottereau şi s-au încheiat trei ani mai târziu, în 1896, an în care familia princiară s-a mutat în noul palat. Palatul Regal Cotroceni a fost decorat după gusturile Reginei Maria, fiind reşedinţa cea mai importantă de la Bucureşti, la început a familiei princiare, şi din 1914 a familei regale. Acum, Muzeul Naţional Cotroceni este o instituţie de cultură axată pe reflectarea istoricului ansamblului Cotroceni, pe evoluţia şi transformările sale, survenite de-a lungul timpului.
Teme şi motive
Artista Anastasia Stoiciu este și muzeograf cu o prodigioasă activitate la Muzeul Naţional Cotroceni, fiind referent de specialitate grad I, Serviciul de Programe Culturale și Educaționale Muzeul Național Cotroceni. Cu deosebită sensibilitate a transpus plastic teme şi motive din arhitectura Palatului Cotroceni. Putem admira salonul de vânătoare, biserica, marele salon alb, sufrageria regală, detalii ale marelui salon de recepţii, dar şi chipul lui Ferdinand. „Acuarela din cele trei săli ale Muzeului Oraşului Oradea ne arată ce poate face un artist atunci când priveşte o clădire monument istoric. Inspiraţia pe care artista ne-a demonstrat-o prin aceste lucrări, şi faptul că nu este uşor de făcut o astfel de acuarelă – după cum îmi explica mai devreme pictorul Niculae Adel – ne bucură în aceste imagini luminoase, care vor rămâne timp de două luni în Muzeul Oraşului Oradea”, a spus în deschiderea vernisajului Angela Lupşea, directorul Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural.
Despre lucrările expuse a vorbit dr. Agata Chifor, istoric și critic de artă, muzeograf la Secția de Artă a Muzeului Țării Crișurilor Oradea. „Expoziţia este în deplină rezonanţă cu spaţiul arhitectural al Cetăţii. Palatul Cotroceni este un arhetip esenţial al arhitecturii rezidenţiale româneşti, în care se găsesc atât reflexe ale artei baroce de tradiţie brancoveneasca cât şi elemente arhitecturale de inspiraţie franceză, precum şi reflexe ale Artei 1900 în varianta stilului neoromânesc, atât în decoraţiuni de interior cât şi în acuarelele realizate de Regina Maria. Practic, artista Anastasia Stoiciu, care este şi muzeograf la Muzeul Naţional Cotroceni, reuşeşte să învie cu multă sensibilitate acest spaţiu arhitectural extrem de complex, care este un adevărat tezaur de stiluri şi forme artistice. Meritul artistei constă şi în felul în care reuşeşte să reinterpreteze plastic acest monument de arhitectură. Artista reînvie spiritul Artei 1900, stil îndrăgit de Regina Maria şi impus de aceasta nu doar la Palatul Cotroceni, ci şi la Sinaia, Peleş şi îndeosebi la Castelul Pelişor”, a explicat Agata Chifor.
Expoziţia poate fi vizitată în Corpul A, etajul I, sălile 18 – 20, până în 19 aprilie, de marți până vineri, în intervalul orar 9:00-17:00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!