„Magic Garden” și-a deschis, marți seara, porțile pentru vizitatori. Grădina Palatului Episcopal Romano-Catolic s-a transformat într-un tărâm de poveste. Timp de o lună, grădina Palatului Episcopal se va dezvălui surprinzătoare și impresionantă, atât pentru cei care o cunosc, cât și pentru cei care o vizitează pentru prima oară, instalațiile artistice din cadrul expoziției desăvârșind magic, în mijloc de toamnă, splendida arhitectură barocă.
[eadvert]
Magic Garden este un spectacol de lumini, muzică, scenografie și artă modernă, pus în scenă de o echipă din România, în parteneriat cu artiști cu renume internațional și experiență din Norvegia.
„Am ales grădina Palatului Baroc din Oradea pentru că ne-a fascinat după revonările din ultimii ani”, a declarat Constantin Covaliu, unul dintre organizatorii acestui eveniment.
„Magic Garden” este un proiect care ține timp de o lună, este o expoziție ghidată de 30 de minute, prin care vizitatorii sunt introduși într-o lume magică, alături de un ghid, alături de multe efecte newmedia, instalații de lumină, de sunet, proiecții și multe alte surprize pe care le vor descoperi participanții la eveniment.
„Instalațiile sunt unice și au fost create doar pentru acest proiect. Le-am gândit special pentru grădina Palatului Baroc. Proiectul acesta este unic pentru că nu se va mai repeta în alt loc. El este așa, este gândit aici ca să se muleze cu grădina Palatului. Iar în altă parte, va fi făcut sub o altă formă. Nu cred că va mai fi găsită o asemenea magie și-n alte părți pentru că e unică, e a locului și e îmbinată cu istoria locului”, a spus Constantin Covaliu.
Personajele au fost alese după o cercetare destul de lungă cu Episcopia Romano-Catolică.
„Am identificat împreună niște personaje care erau puțin mai cunoscute și care, sperăm noi, să nască în vizitatori dorința de a citi și de a cerceta puțin mai mult istoria locului, căci e o istorie fantastică. Chiar astăzi îmi spunea un orădean că nu a fost niciodată în acest parc și trăiește aici și că tocmai s-a întors din concediu din Italia unde a vizitat foarte multe clădiri. Este bine să ne vizităm și să ne cunoaștem țara și locurile frumoase pe care le avem. Sperăm că vom atrage mai mulți vizitatori”, a mai spus Covaliu.
Întâlniri cu regele
12 instalații multimedia realizate de artiști din România și Norvegia, o parte dintre ele selectate în urma unui concurs de proiecte, vor transforma peste noapte aleile grădinii palatului. Plimbându-se prin Magic Garden, vizitatorii se vor putea întâlni, spre exemplu, cu regele Ladislau, experiență înlesnită de Cecilie Knutsen, artist plastic și vizual din Bergen (Norvegia) sau vor asculta muzica inspirată din compozițiile lui Michael Haydn. De asemenea, vor putea admira budoarul împărătesei Sissi, imaginat de Alexandru Pantelimon, un profesionist din zona de producție de teatru și operă, sau vor putea auzi cum bate „Inima Pământului”, instalație creată de norvegianul Morten Skattkjær, un artist experimentat în construcția designului vizual și arhitectural pentru evenimente.
În plus, toți cei care vor păși în Magic Garden se vor putea bucura de insulele colorate de lumină, de muzica special compusă pentru proiect de compozitorul Alexei Țurcan, precum și de spectacolele de artă stradală.
Punți de legătură între oameni
Proiectul a fost gândit și ca un mod de a promova Palatul Baroc. Ideea care a stat la baza deciziei Episcopiei de a deschide acest spațiu pentru proiect a fost, potrivit episcopului Bocskei Laszlo, de a aduce cât mai aproape de oamenii zilelor noastre acele valori care sunt aici, la îndemâna noastră, dar pe lângă care de multe ori trecem fără să le observăm îndeajuns.
„Nu este un proiect care să aparțină de biserică sau de comunitatea bisericească. Este un parteneriat între o asociație culturală care, prin mijloace moderne, încearcă să promoveze aceste valori pe care le avem în Oradea. Aici este vorba despre Palatul Baroc. Ceea ce pe mine m-a determinat să intru în acest parteneriat este acea dorință de a crea noi și noi punți de legătură între oameni de diferite generații, de diferite etnii, de diferite culturi. Încercăm să transmitem mesajul că aceste valori, despre care vorbim, oferă și posibilitatea întâlnirii între noi și trebuie doar să ieșim din obișnuința zilnică sau din anumite idei preconcepute și să vedem că, da, avem valori spre care să ne concentrăm. Aceste valori ne pot inspira, ne pot oferi o sursă spirituală profundă și poate ne responsabilizează mai mult, în sensul de a promova aceste valori și de a le face cunoscute, mai prețuite față de cei care ne vizitează. Eu în acest sens spun că m-am bucurat de acest parteneriat chiar dacă este un proiect mai puțin obișnuit pentru cercurile noastre. Am îndrăznit totuși să mi-l asum și sper că va aduce multă bucurie în viața și-n inima, în sufletele oamenilor – a celor mici, dar și a celor mari. Doresc ca toți cei care vin aici să plece cu mai multă lumină. Chiar dacă în întuneric sunt invitați, dar să plece cu scânteia luminii. Cu scânteia care ne luminează în viața zbuciumată pe care o trăim acum. Să fiți bineveniți în grădina Palatului episcopal, în cursul acestui proiect care se derulează timp de o lună și sper să reușim să transmitem mesajul la cât mai mulți oameni”, a spus PSS Bocskei Laszlo, episcopul romano-catolic de Oradea.
Tururi ghidate
Expoziția va fi deschisă publicului până în 18 octombrie. Persoanele care doresc să viziteze „Magic Garden” trebuie să se înscrie în prealabil într-unul dintre tururile ghidate de pe site-ul proiectului. Primul tur începe în fiecare zi la ora 20:30, moment în care vizitatorii vor păși prin Portal și vor fi întampinați de către Horologium, un personaj care îi va însoți pe tot traseul. Fiecare tur va dura 30 de minute, în fiecare seară fiind disponibile 15 tururi.
Proiectul are și o componentă inedită: participanții vor putea experimenta expoziția folosindu-se de realitatea augmentată, prin instalarea aplicației Magic Garden. Scanând codul QR din perimetrul evenimentului, vor putea vedea direct cu camera telefonului cum arăta odinioară curtea Palatului Episcopal Romano-Catolic.
Magic Garden își așteaptă vizitatorii cu personajele ei fantastice, pregătită să îi cucerească și să le ofere o experiență plăcută. Mai multe informații despre acces, programul complet al tururilor și expoziției sunt disponibile pe magicgardenexperience.ro.
Patrimoniu cultural
Magic Garden este o expoziție multimedia captivantă și unică în România, care își propune să evidențieze și să popularizeze povestea și istoria unor spații considerate patrimoniu cultural național, folosind instalații artistice contemporane și multimedia.
Proiectul este inițiat de Asociația Why Not Us – Asociația De Ce Nu Noi, fiind implementat în parteneriat cu Christian Westblikk din Norvegia.
Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Valoarea totală a finanțării este de 965.505,78 lei (aproximativ 200.000 de euro), din care 820.679,91 lei este finanțare nerambursabilă din SEE (aproximativ 190.000 de euro), iar 144.825,87 lei este finanțare nerambursabilă din bugetul național. Perioada de derulare a proiectului este de opt luni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!