Deputați ai USR și UDMR se pregătesc să atace la Curtea Constituțională legea adoptată deja de Camera Deputaților și inițiată de șase senatori PSD, respectiv de câte unul de la PNL, ALDE, PMP și Pro Europa, prin care se comasează terenurile agricole deținute de asociațiile agricole ale bisericilor. În plan local, în schimb, liderul ALDE Bihor denunță pericolul escaladării prețurilor la produsele de panificație, din cauza deciziei Guvernului liberal de a nu opri exportul de cereale.
Agenția Domeniilor Statului este chemată să facă schimb de terenuri cu asociațiile agricole deținute de culte, astfel încât ultimele să dobândească suprafețe unitare, pentru evitarea fărâmițării terenurilor. Schimburile de terenuri vor fi realizate în termen de 90 de zile de la data depunerii cererii către Agenția Domeniilor Statului, “fără plata unor diferențe între valorile de circulație ale terenurilor”, prevede legea trimisă deja către președinte, pentru promulgare.
Pentru a putea fi atacată la CCR, legea are nevoie de semnăturile a 50 de deputați sau 25 de senatori. USR are 27 de deputați, iar UDMR 21.
„În loc să sprijine agricultorii să comaseze terenuri și să dezvolte agricultura, Statul se va ocupa să comaseze el terenurile, dar numai pentru biserici. Legea va lăsa Agenția domeniilor statului fără cele mai bune terenuri, iar în schimb va accepta terenuri fărâmițate și dispersate, în cazul bun, drepturi litigioase sau adeverințe lipsite de valoare, în cazul rău. Mai mult, prin prevederea potrivit căreia nu se plătește diferență de valoare pentru terenurile schimbate, acest proiect facilitează tunuri de genul celui care făcea carieră nu demult, avându-i ca protagoniști pe un fost parlamentar român, proprietar de club de fotbal, și Ministerul Apărării Naționale”, afirmă deputatul USR de Bihor, Silviu Dehelean, care amintește cum, anul trecut, “Dragnea voia să dea 65.000 de ha de păduri pentru cultele religioase”.
25% mai mult pentru o pâine
„Așa cum anunţa Sindalimenta, sindicatul din industria alimentară, românii ar putea plăti cu 25% mai mult pentru o pâine, dar şi pentru alte produse de panificație, chiar de luna viitoare”, transmite Ciprian Blejan, președintele ALDE Bihor, care evidențiază creșterea prețului pentru grâu cu 15%, dar și perspectiva unui an secetos. “Apelul făcut de Sindalimenta trebuie luat în seamă de guvernanți, mai ales de ministrul Agriculturii, cel care a fost mai preocupat cu amenințarea agricultorilor decât cu identificarea de soluții. Fermierii se văd într-o situație de-a dreptul critică, iar de la Ministerul Agriculturii nu răsare niciun fel de speranță. Ce a făcut Ministerul Agriculturii condus de dl Oros în toată această perioadă pentru micii fermieri din sectorul legumicol? Dar pentru fermele din România ce a făcut ministrul Adrian Oros? Ce strategie are dl Oros și Guvernul PNL pentru irigații? Din păcate, răspunsurile lipsesc şi doar prin despăgubirile achitate celor afectați de secetă, ministrul Agriculturii nu rezolvă problemele prețurilor, a producției de cartofi sau a producției de grâu și alte cereale!”, transmite Blejan, printr-un comunicat cu rolul unui semnal de alarmă pentru agricultura românească, în plină criză sanitară și economică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!