Începând cu 15 ianuarie, potrivit unui ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), producătorii de pâine nu mai au voie să folosească coloranţi la producerea pâinii şi altor produse de panificaţie. Singura excepţie de la această regulă se va face în cazul pâinii din malţ, în producerea căreia se va accepta în continuare utilizarea colorantului E150 a-d, caramelul, unul dintre cei mai utilizaţi în industria alimentară.
Reguli noi
Odată cu intrarea în vigoare a noului Ordin ANPC, producătorii nu vor mai fi nevoiţi să respecte prevederile legate la cantitatea netă pe care trebuia să o aibă pâinea care urma să fie vândută în magazine, hipermarketuri şi brutării, respectiv 300 de grame. Până acum creşterea sau scăderea cantităţii nete a pâinii era permisă doar din 100 în 100 de grame. Ei nu vor fi nevoiţi să respecte nici cantitatea netă de maximum 150 de grame, prevăzută până acum la specialităţile de panificaţie.
Ordinul mai prevede că în magazinele de vânzare a produselor de panificaţie neambalate vor trebui afişate o serie de informaţii referitoare la acestea. Informaţiile obligatorii sunt: denumirea produselor, cea a furnizorului, cantitatea netă sau pe bucată a acestora, preţul (lei/bucată), preţul pe kilogram şi ingredientele alergene pe care le pot conţine.
Citiți principiile noastre de moderare aici!