Pompierii bihoreni au primit solicitări să intervină pentru evacuarea apei din mai multe gospodării situate în localitatea Ghighișeni, pentru stingerea unui incendiu produs la o pensiune din Șișterea și pentru degajarea a doi copaci, în municipiul Oradea.
Acoperiș în flăcări de la trăsnet
Primul apel care sesiza producerea unui eveniment generat de fenomenele menționate, a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor, în jurul orei 03.25, apelanta precizând faptul că acoperișul unei pensiuni din localitatea Șișterea, comuna Cetariu, ardea violent, după ce fusese lovit de trăsnet.
[eadvert]
La fața locului au fost mobilizate cu operativitate echipajele de pompieri militari din cadrul Gărzii Sălard cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și cu ambulanța de tip B2 a subunității și două echipaje din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, din care unul de stingere și unul de prim ajutor calificat. Forțele ajunse la adresa indicată au constatat că incendiul se manifesta violent la nivelul întregului acoperiș al unei clădiri cu etaj.
„Pompierii militari au acționat cu autospeciala de lucru la înălțime și cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, realizând concomitent dispozitive de stingere a focarelor, de căutare-salvare a eventualelor victime și de protecție a altui corp de clădire din cadrul pensiunii, aflat în imediata proximitate”, transmite maior ISU Crișana, Camelia Roșca.
Incendiul a fost lichidat în jurul orei 04.25, forțele de intervenție reușind să salveze bunuri de o valoare semnificativă, împiedicând propagarea flăcărilor la etajul și parterul clădirii din lemn, respectiv la clădirea învecinată. A ars acoperișul construcției, pe o suprafață de circa 200 de metri pătrați.
Beciuri inundate
Începând de la ora 04.10, până la ora 08.00, echipajele de pompieri militari din cadrul Stației Ștei au acționat în sprijinul populației din localitatea Ghighișeni, comuna Rieni, evacuând apa acumulată în urma ploilor abundente în nouă beciuri.
Copac căzut peste o casă din Oradea
Tot în cursul acestei dimineți, pompierii Detașamentului 2 Oradea au intervenit pe strada Nicolae Jiga din municipiu, unde, cu ajutorul autospecialei de lucru la înălțime și a accesoriilor din dotare, au degajat un arbore căzut pe acoperișul unei locuințe, iar echipajele Detașamentului 1 de Pompieri Oradea au înlăturat un copac doborât de vântul puternic pe un autoturism parcat pe strada Nicolae Bolcaş din localitate.
Trimite articolul
XChiar vad in oradea in zona dealurilo multe case case care nu au paratrasnet. Asa greu e sa faci unul? Mai bine iti ia foc casa sau pensiunea?
-
Eu ud copăcel daca nu ud se usucă vecina imi face poze ce sã fac
-
Un paratrăsnet doar scade riscul producerii unei descărcări electrice între nor și acel punct (trăsnet) decât într-un alt loc neprotejat, dar nu îl elimină complet. Se poate întâmpla să trăsnească la 1 m de fâșia de platbandă al paratrăsnetului, dar dacă nu ai deloc riscul crește foarte mult. Am văzut în copilărie odată să trăsneacă în stâlpul de iluminat și maiapoi peste 10 minute în reteaua de contact al tramvaielor (firul electric de la care își iau curentul tramvaiele) pe Bd. Decebal. Cu toate că aceste puncte se află între blocuri de 8 etaje si paratrăsnete montate pe antene TV de 10m pe acoperiș (pe vremea respectivă încă existente), adică a trăsnit în corpul de iluminat aflat la 15 m de pământ și firul de curent aflat la 5 metri de la sol în loc să trăsnească într-unul aflat mai sus la 34m. La o descărcare electrică între nor și un element aflat pe pământ contează mult diferența de potențial dintre cei doi poli. Diferența mai mare de potențial existentă sporește probabilitatea unei descărcări pe acel punct. Paratrăsnetul are rolul de a atrage o descărcare cât mai probabilă prin el în loc de suprafețele neprotejate din jur și de a conduce în pământ electricitatea descărcată prin el.
Stimati Domni Pomieri, acea autoscara NU este macara !!! Ati schimbat tot acoperisul unitatii de pe Sovata cu ea, ridicand toate tiglele pe acoperis, lucru respectabil ca nu ati apelat la serviciile firmelor de partid si ati rezolvat in “regie proprie”, dar va rugam nu o puneti pe butuci folosind-o in alte scopuri si cu alte sarcini decat cele pentru care a fost construita!