Violonistul Răzvan Stoica va interpreta joi, 27 octombrie, în sala Filarmonicii de Stat Oradea Concertul nr. 4 pentru vioară și orchestră în re minor de Niccolo Paganini. La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul permanent al filarmonicii orădene, maestrul Jankó Zsolt. Concertul a fost compus în toamna anului 1829 şi a fost interpretat pentru prima dată în Germania, la Frankfurt pe Main, în 26 aprilie 1830. Compozitorul german Louis Spohr a spus că lucrarea recent compusă „încântă și respinge alternativ” și este un amestec de „geniu, copilărie și lipsă de gust.”
[eadvert]
Paganini a păzit îndeaproape manuscrisul, luându-l cu el în călătoriile sale. Partitura orchestrală a fost cumpărată de un comerciant de hârtie în 1936 de la descendenții lui Paganini. Această partitură orchestrală a fost cumpărată de Natale Gallini, dar partea de vioară solo a fost nesocotită. Gallini a făcut din aceasta o cruciadă personală pentru a găsi partea lipsă și, în cele din urmă, a fost localizată într-o colecție de muzică care îi aparținuse lui Giovanni Bottesini, celebrul virtuoz al contrabasului italian. Gallini a dat în acest moment partitura muzicală completă fiului său, dirijorul Franco Gallini. Cu Arthur Grumiaux la vioară, lucrarea a avut „a doua premieră mondială” pe 7 noiembrie 1954, la Paris.
Violonistul Răzvan Stoica, invitatul seri, aobținut titlul de „Cel mai bun tânăr violonist” în 2013, când a participat la Euro Broadcast Competition (Bratislava), reprezentând România. Până în acest moment este singurul român care a câștigat această distincție. Răzvan Stoica are o activitate artistică diversă pentru care este apreciat în Europa, Asia dar și în SUA, unde a fost protagonistul filmului artistic-documentar „Strad Style” și compozitorul coloanei sonore. Strad Style a fost premiat la festivalurile de profil din toată lumea. Este invitat frecvent al orchestrelor de anvergură din Olanda, Germania, Spania, Italia, Franța, și colaborează cu dirijori de renume. De asemenea, în anul 2017 Răzvan Stoica a absolvit și studiile masterale de dirijat ale Universității de profil din Riga. Din anul 2008, ca urmare a câștigării concursului Strad Prize, are în drept de folosință vioara Stradivarius „The Queen” datată 1729. Acesta este însă doar unul dintre cele peste 25 de premii obținute la concursuri internaționale.
Din programul serii face parte şi compoziţia lui Mozart, Uvertura Schauspieldirektor, K. 486. Scurta operă comică Directorul de teatru a fost scrisă de Mozart pentru un spectacol comandat de Împăratul Josef al II-lea, care urma să aibă loc la palatul Schönbrunn. Împăratul a fost cel care a dictat detaliile acţiunii (care se petrec sub forma dialogurilor vorbite) și care-l au în centru pe un impresar din Salzburg. Acesta trece prin toate aventurile organizării unui spectacol, în ciuda nazurilor făcute de două soprane rivale, Madame Herz (Doamna Inimă) şi Mademoiselle Silberklang (Domnişoara Sunet de Argint).
Seara muzicală se va încheia cu Simfonia nr. 96 în Re Major „Miracol” de Joseph Haydn. Compusă în 1791, simfonia se caracterizează prin lirismul muzicii, caracterul introducerii, prin variațiunile pronunțat ornamentale din Andante și jovialitatea expresiei din finalul ciclului simfonic, Vivace assai.
Biletele pentru concert s-au pus în vânzare la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea și online, pe platforma bilete.ro: https://filarmonicaoradea.ro/events/paganini/
Trimite articolul
Xnu se deduce care e stoica si care paganini in poza
-
vai de lumea asta