Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor a dus la bun sfârșit două proiecte în destinația de ecoturism Pădurea Craiului (www.padureacraiului.ro) și anume „Pădurea Craiului – casa racului bihorean” și „Pădurea Craiului – primii pași departe de oraș”
Scopul proiectelor a fost creșterea gradului de responsabilitate socială și de mediu a vizitatorilor și a localnicilor, față de aria protejată și destinația de ecoturism Pădurea Craiului. Pădurea Craiului este, nu doar o destinație de ecoturism ci și adăpost al racului bihorean, o nouă specie endemică de rac, pentru care s-a urmărit informarea și educarea publicului legată de ecologia speciei, presiunile, ameninţările şi modalităţile de protecţie, cu scopul de a ridica nivelul de acceptanţă a acestei specii şi a sistemului de arii protejate.
Racul bihorean (Austropotamobius bihariensis) este prima specie de rac descrisă în Europa după mai bine de 100 de ani, arealul speciei fiind strict limitat la vestul Munților Apuseni, ocupând afluenți ai Crișurilor.
În cadrul proiectului „Pădurea Craiului – casa racului bihorean” s-a realizat o potecă tematică despre racul bihorean pe valea Dălbii din Căbești. De asemenea, s-a elaborat un plan de dezvoltare turistică responsabilă pentru comuna Căbești. Mentorat pentru studenţi de la Facultatea de Mediu şi Geografie din Oradea, în cadrul unor seminarii practice, organizarea unei conferinţe pentru promovarea și diseminarea proiectului şi realizarea de materiale promoţionale pentru promovarea proiectului.
Departe de oraş
În calitate de Unitate de Management a Destinației Pădurea Craiului, CAPDD Bihor a implementat proiectul „Pădurea Craiului – primii pași departe de oraș” din dorința de a educa și conștientiza publicul larg atât legat de frumusețea și valorile naturale ce pot fi găsite în interiorul destinației, cât și legat de ce înseamnă turismul responsabil. În cadrul proiectului s-au realizat următoarele activități: dezvoltarea unei poteci educative și de conștientizare privind protecția naturii pe Valea Cuților și amplasarea de elemente de panouri de informare turistică, în apropierea a şase atracții turistice din Cheile Cuților, Roșia.
S-a realizat un punct de belvedere în Cheile Cuților, s-a refăcut poteca tematică „Nici o urmă”/„Leave No Trace” din Defileul Crișului Repede şi s-au realizat seturi de steaguri outdoor pentru promovarea destinației de ecoturism Pădurea Craiului. Dezvoltarea unor infrastructuri de învățare prin joacă pentru copii în proximitatea celor două peșteri turistice – Farcu și Meziad – dotate cu jocuri educative interactive pe teme de protecția naturii, specii de plante și animale, etc; promovarea proiectului și a destinației în sine au fost alte acţiuni derulate în cadrul acestui proiect.
„Așadar, CAPDD Bihor vă așteaptă să pășiți în lumea Pădurii Craiului pentru a vă bucura de noile oportunități de petrecere a timpului liber și de educație în natură create prin intermediul acestor proiecte”, spune Paul Iacobaș, reprezentantul CAPDD Bihor.
Ambele proiecte au fost finanțate de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, prin Programul Spaţii Verzi – Componenta Arii Naturale Protejate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!