[eadvert]
Bucureştean la origine, dar mutat de 25 de ani în Oradea, Andrei Posmoşanu a început să practice speologia în 1982 împreună cu un foarte bun prieten, şi la scurt timp s-a înscris în Clubul „Focul Viu” din Bucureşti devenind dependent de această activitate.
În Padiş a ajuns prima dată în vara lui 1990, într-o tură de speologie cu clubul „Focul Viu”, când a mers la recartarea Cetăţilor Ponorului. În plus, principalul loc de organizare al stagiilor pentru învăţarea tehnicilor de parcurgeri de peşteră a fost tot timpul la Căput. După zeci de ani de practicare a speologiei a lăsat pe mâini bune altor generaţii această activitate trecând spre fotografie pe la sfârşitul anilor ’90, şi de atunci nu există o tură în care să nu facă fotografii. Prin anul 2000 a trecut pe aparat digital, iar mai târziu, în 2018, a primit cadou de la mama sa o dronă, căreia îi mulţumeşte pentru sămânţa pe care a sădit-o în el pentru drag de munte.
34 de ture în teren
Albumul s-a născut ca idee în 2017, la nunta unor prieteni speologi. Discutând cu Bogdan Oros de la Clubul de speologie Cristal cum ar fi să facă şi clubul orădean un album la fel cum fac cei de la Hunedoara, iniţial a fost ideea unui album cu Cetăţile Ponorului, dar mai potrivit li s-a părut totuşi Padişul. După ce a primit aprobarea vebală pentru susţinere financiară din partea Alpin Expe, magazinul de echipament sportiv la care Andrei lucrează, a început să fotografieze pentru accest album din aprilie 2019 până în iulie 2021. A făcut pentru asta special 34 de ture în teren după un scenariu prestabilit cu obiectivele care urmau să fie incluse în album, fotografiind Padişul „din străfundurile pământului până în înaltul cerului”. Doar câteva fotografii folosite sunt de arhivă.
„Nu se vrea a fi un ghid turistic, nu se vrea a fi un determinator de plante şi animale, nu se vrea a fi o monografie, dar am vrut să surprind cât mai multe aspecte dintr-un loc care are mai mult de oferit decât îmi imaginam când am început lucrul ăsta”, spune Andrei Posmoşanu.
În spatele fotografiilor apărute în album este multă muncă, mult efort, multe fotografii nereuşite. A surprins în imagini cam tot din Padiş, dar sunt câteva locuri, mărturiseşte Andrei, care „nu s-au lăsat fotografiate”. Din câte fotografii a făcut, nu a fost mulţumit de niciuna, fiind foarte exigent, cum a fost cazul cu Izbucul Galbenei, dar şi-a propus să revină în acel loc.
Plecând de la fotografia de copertă, care surprinde un fenomen carstic unicat în România respectiv Poiana Ponor – singura polie din ţară, în imaginile din album apar printre altele Şesul Padiş, Bălileasa, Pietrele Boghii, Cetăţile Ponorului, Peştera din Valea Rea, dar şi Peştera Vărăşoaia (V5), care este un sistem vast cu o denivelare de 600 de metri, a doua peşteră ca adâncime din România, dar şi cea mai grea peşteră de parcurs la ora actuală din ţară, după cum precizează Andrei Posmoşanu.
Unul dintre subiectele preferate când vine vorba de fotografiat au fost şi caii sălbatici din Padiş, dar şi minuscula plantă carnivoră „roua cerului” (Drosera rotundifolia), pe care a fotografiat-o în molhaşurile de la Izbuc. Şesul Padiş l-a fotografiat din elicopter, o experienţă inedită, invitat fiind de prietenii de la Salvamont Bihor la un exerciţiu de salvare.
„Geografie înfăptuită prin artă”
Nefiind în elementul lui, după cum mărturiseşte, când vine vorba de text, Andrei Posmoşanu a apelat la un prieten cu condei, bun fotograf şi mentor al său, Cristian Lascu, cercetător al Institutului de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti, care a fost timp de 12 ani redactor-şef la revista Național Geographic. „Veți regăsi vedetele care au dat faima Padișului, dar și lumea surprinsă în intimitatea ei, a viețuitoarelor sale, îmbinarea de locuri și momente la care fotograful a fost martor discret dar perseverent. Un Padiș străbătut în lung și-n lat, în toate anotimpurile, din văzduh și de la firul ierbii. Albumul este un gen nou, este geografie înfăptuită prin artă. Este explorare fotografică realizată cu sufletul”, scrie în prefaţa albumului Cristian Lascu.
La lansarea albumului a fost prezent Alin Moş, directorul Administraţiei Parcului Natural Apuseni, bucuros că a apărut primul album foto despre Padiş. „Andrei a încercat să surprindă în aceste imagini tot ce el, cu experienţa lui de atâta timp, a văzut acolo, şi mai ales având şi experienţa de speolog. Padişul prin excelenţă este un loc important din punct de vedere al carstului. Este important că cei care privesc aceste imagini, şi poate nu au fost niciodată acolo, au prilejul de a vedea ce impresionează atât de mult în Padiş şi îl face extrem de atactiv. Sunt convins că povestea fotografică, şi Andrei poate să confirme, nu poate fi considerată încheiată niciodată”, a spus Alin Moş.
Vlad Lascu, general manager Alpin Expe, neputând fi prezent la lansarea albumului, a transmis că este foarte bucuros că a putut să susţină un astfel de proiect în încercarea de a îndemna oamenii să se bucure de natură şi de sporturile outdoor. „Ne-am gândit că acest album este un prilej foarte bun de a le face oarecum poftă oamenilor să se bucure de munte, Padişul fiind unul dintre cele mai fumoase locuri din apropierea noastră, şi am dorit să contribuim şi noi la promovarea lui.”
Albumul foto Padiş este pe format landscape, are 160 de pagini cu 185 de fotografii, coperţi cartonate şi text în limbile româna, maghiară şi engleză. Albumul scos la un tiraj de 2000 de exemplare poate fi găsit la magazinele Alpin Expe din Oradea, str. Primariei 9 si din Cluj, str. Iuliu Maniu 45 sau online, https://www.alpinexpe.ro/publicatii-servicii-editare/album-foto-padis/. Albumul a fost finanţat de Alpin Expe şi în parteneriat cu Administraţia Parcului Natural Apuseni şi Travel Guide România. După epuizarea acestui tiraj se are în vedere o ediţie de lux în format mai mare.
Trimite articolul
Xde apreciat !…ca si calator amator de peste 20 de ani prin Padis…am “o tona ” de poze adunate, amintiri de neuitat ……iar acest album se adreseaza doar celor 10% din oamenii care vin in Padis………..pt restul de 90% as recomanda tiparirea unui album cu plosnite in tenisi urcand in Dolina 3, grup de unguri de 30 de persoane rataciti pe inserate langa Avenul Bortig, poze cu vipere, sefliuri de pe balcoanele putrezite de la Cetati, 3 boncalai cu 1 bricheta cu bec in pestera la Cetati, gunoaie lasate dupa un weekend in Glavoi, SUV-uri = Stupid activity vehicle….blocate in zapada scoase de tractoristi oportunisti….etc..albun in care firme de profil ar putea sa explice in contra exemplu..de ce Vibram…de ce Goretex….de ce o harta de profil…de ce compas….barometru….aplicatii pe telefon….lumeni…de ce Gavoi fara gunoi…..de ce Karma la chitara si nu manele……iar acest album ar trebui impartit la intrarea in Parcul natural Apuseni impreuna cu o taxa de intrare