Băștinașii acuză că nu sunt lăsați să dezvolte și să exploateze turistic intensiv zona, deși e de notorietate că nici măcar elementara problemă a deșeurilor nu o pot rezolva civilizat. Asta nepunând la socoteală defrișările ilegale sau captările de apă la limita legalității, care distrug ecologia locului.
Gunoaiele depozitate aiurea de vreo zece ani încoace sunt o problemă la fel de veche ca primele cabane improvizate în platou. Dolinele împuțite, adevărate halde ilegale în munte, sunt la fel de cunoscute și familiare turiștilor ca Padișul însuși. Ar fi acum o șansă de rezolvare a acestei probleme dar pare că și demersul acesta are șanse să se sfârșească mai degrabă prost.
Surse din zonă spun că inspectorii Gărzii au fost deja în Padiș, au constatat cu ochii proprii dolinele pline de gunoaie și au dat termen de curățare a zonei. Termenul expiră săptămâna aceasta. Primarii din zonă susțin că depozitările istorice de gunoi au fost transportate jos. „S-au dus și l-au ridicat și l-au dus de acolo. Așa am rămas înțeles cu proprietarii și angajata noastră pe mediu mi-a zis că s-a făcut curat”, ne-a declarat primarul Adrian Magda, de la Budureasa.
Rezolvare pisicească
Aceleași surse locale ne-au indicat că problema a fost tratată pisicește: o cantitate infimă de gunoi a fost transportată jos din platou în vreme ce grosul a fost pur și simplu îngropat cu pământ excavat de la baza dolinelor. Faptul în sine, de a excava fără autorizație într-un parc natural, e ilegal. Că gunoaiele din doline, deși acoperite cu pământ, continuă să contamineze apa din platou e un alt aspect.
Subestimare?
În aceste condiții, oamenii se arată sceptici, în privința intențiilor serioase ale Gărzii. Unii reclamă o cârdășie a instituției cu primăriile în cauză – terenul este proprietatea Bunteștiului dar administrativ, ține de Budureasa: „când au fost în inspecție, au subestimat cantitatea de gunoi pe care au găsit-o. Sunt doline în care erau și 80 – 100 de metri cubi și ei au pus în acte 20 de mc. Garda a zis să se transporte jos gunoiul și să se prezinte hârtiile de preluare de la centru autorizat de deșeuri, ori Solceta de la Ștei ori Edilul de la Beiuș”. Cu cantități subestimate, primăriile vizate nu ar avea de plătit foarte mult către haldele de gunoi. „I-au și ajutat să nu plătească în alb, ca proștii. Dacă or veni ăia de la Gardă în control, nu le trebuie nu știu ce știință să vadă că gunoiul a fost îngropat, nu cărat jos”, e opinia unui bihorean din zonă.
Control comun
„Începând de luni, există un control comun, cu Comisariatul General, vreme de o sâptâmână. Se verifică totul, și partea de depuneri de gunoi și restul activităților”, ne-a spus comisarul șef al Gărzi de Mediu Bihor, Florentin Muscă. De-acum, totul depinde de aplecarea celor din Garda de Mediu spre a-și face treaba temeinic sau spre a îngropa problema. În hârtii, de data asta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!