Asociația Compas a atras din nou un proiect cu finanțare nerambursabilă, în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni.
Proiectul se numește ,,Zilele Parcului Natural Apuseni’’, iar scopul acestuia este de a promova turismul responsabil ca modalitate prin care putem proteja atât patrimoniul natural cât și cel cultural al zonei. „Ce înseamnă asta? Un turist responsabil în Padiș se bucură de natură parcurgând trasee montane, se aventurează pe un perete de cățărare sau la o tiroliană, seara se bucură de cântece la chitară în jurul focului, consumă alimente produse local iar după sejur duce prietenilor un suvenir produs de meșteri din comunitate, ajutându-i astfel pe aceștia să își continue meșteșugul și să îl transmită generațiilor viitoare. Toate aceste activități vor fi organizate în cadrul celei de-a doua ediții PadișFest, în perioada 15-17 iulie 2016, în Glăvoi”, spune Raluca David, manager de proiect.
„Un turism responsabil înseamnă și cazare la cort sau într-o pensiune cu impact cât mai redus în mediu, atât din punct de vedere al alimentării cu apă cât și al deversării de deșeuri. Din păcate, există foarte puține pensiuni în Padiș care îndeplinesc aceste criterii, iar construirea de unități de turism în plus este o amenințare mare care atârnă asupra Padișului. Altfel spus, avem un Parc Natural cu bogății carstice deosebite și cu o sălbăticie pe care Vestul Europei nu o mai are – și trebuie să ne întrebăm serios ce putem face cât mai urgent ca aceste bogății să nu se piardă. În cadrul PadișFest se va organiza o dezbatere în care turiștii, localnicii, organizațiile de mediu și autoritățile publice pot discuta despre viitorul Padișului”, spune Andra Sălăgean, coordonator festival.
Au identificat priorităţile
La prima ediție PadișFest în 2015 au avut loc două dezbateri cu participarea a peste 10 ONG-uri, a Serviciului Salvamont Bihor și a Consiliului Județean Bihor și Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Bihor. Pe lângă aceștia, sala de dezbateri a fost plină de persoane interesate. După ore întregi de dezbateri, s-a ajuns la consensul că primul pas pentru protejarea Padișului ar fi îmbunătățirea condițiilor pentru turism responsabil în zona de campare Glăvoi: de la o salubrizare mai adecvată a zonei la asigurarea condițiilor de igienă prin oferirea unor toalete, însă acestea să fie unele fără impact negativ în mediu. Pentru a continua dialogul pe această temă, PadișFest 2016 va fi organizat la fața locului, în Glăvoi. Până acum, s-a atras colaborarea Primăriei Pietroasa care și-a oferit sprijinul în transportarea deșeurilor din Glăvoi pe durata festivalului. Următorul pas propus de PadișFest în decursul acestei veri va fi susținerea unui plan concret pentru salubrizare și instalarea unor toalete în Glăvoi. Mai mult, pe durata PadișFest accesul auto nu va fi permis în afara drumului forestier, iar organizatorii speră ca prin această restricție să inspire turiștii ca pe viitor să nu mai intre cu mașinile până lângă corturi ci să le parcheze pe marginea drumului, pentru a limita impactul negativ în mediu și pentru a respecta dreptul tuturor turiștilor să se bucure de resursele locului.
O altă prioritate identificată în cadrul PadișFest 2015 a fost nevoia de eliminare a deșeurilor abandonate în Parcul Natural Apuseni, mai ales prin implicarea comunităților locale în acțiuni de igienizare. Pentru a răspunde acestei nevoi, prin proiectul de față Administrația Parcului Natural Apuseni va organiza acțiuni de educație ecologică cu copii din comunitățile locale. Prin acțiunea de joi, 16 iunie în care vor fi implicați copii și cadre didactice de la școala din comuna Arieșeni, precum și o serie de alte viitoare astfel de acțiuni, copiii din comunitățile locale însoțiți de rangerii parcului vor identifica locații cu deșeuri depozitate necorespunzător, vor estima cantitatea lor, iar la final sprijiniți de specialiștii Administrației Parcului Natural Apuseni vor întocmi o hartă cu locațiile deșeurilor abandonate la nivel de comună și un centralizator al inventarului acestora care în final vor fi transmise autorităților responsabile cu managementul deșeurilor împreună cu o viziune și propunere a copiilor în ceea ce privește soluționarea stopării abandonării deșeurilor în natură. Proiectul de față susține prima astfel de acțiune prin asigurarea transportului și prin premii acordate copiiilor implicați. Pentru continuarea organizării unor viitoare astfel de acțiuni resursele necesare sunt foarte limitate, de aceea toți cei interesați să se implice și să asigure sprijin de orice natură, se pot adresa Administrației Parcului Natural Apuseni prin intermediul adresei de poștă electronică office@parcapuseni.ro sau la telefon 0372702242.
Eveniment cheie
PadișFest, la ediția a doua, va fi evenimentul cheie al proiectului. În pregătirea PadișFest își pun la dispoziție timpul în mod voluntar aproximativ 15 tineri dedicați din Oradea, Beiuș și Pietroasa care fac parte din comitetul de organizare. Mulți dintre aceștia își petrec verile în Glăvoi și merg acolo încă din copilărie. În plus, se așteaptă încă aproximativ 20 de voluntari la eveniment, inclusiv studenți orădeni și clujeni dar și membrii ai altor organizații de mediu care și-au exprimat sprijinul, de exemplu Ecotop Oradea sau Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor.
PadișFest a atras deja colaboratori din sectorul privat (de exemplu CarpaticFun, o firmă de turism de aventură) și alți sponsori sunt invitați să contribuie. Pentru a susține PadișFest cu resurse sau prin voluntariat, orădenii pot trimite un email la contact@compas-romania.org sau telefona la 0747 652 357 (Andra Sălăgean, Coordonar de Festival). Proiectul ,,Zilele Parcului Natural Apuseni’’ este coordonat de Asociația Compas în parteneriat cu RNP-Romsilva Administraţia Parcului Natural Apuseni R.A. Proiectul este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin Programul Spații Verzi, componenta Arii Naturale Protejate şi are o valoare totală de 28.190 lei. Contribuţia finanţatorului este în valoare de 19.790 lei iar cea a Asociației Compas este de 8.400 lei, în valorificarea muncii voluntare depusă de voluntari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!