În urmă cu 5 zile, pe site-ul de fapt.ro, a fost publicat un material privind achiziția unui număr de 6 aparate radiologice pentru spitalele din Oradea (câte unul pentru fiecare din cele două staționare ale Spitalului Județean de pe străzile Gheorghe și Corneliu Coposu), Beiuș, Aleșd, Salonta și Marghita, printr-un proiect finanțat cu fonduri nerambursabile în cadrul Programul european Interreg V-A România – Ungaria, prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Materialul conține, în esență, o serie de acuzații la adresa modului prin care o firmă din București ar fi fost împiedicată să fie declarată câștigătoare a licitației cât și a doctorului Hadrian Borcea, care s-a implicat în stabilirea și ulterior preluarea aparatelor. În 12 noiembrie, la sediul Spitalului Județean, directorul executiv al Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Marius Moș, și managerul de proiect Ioana Popa, reprezentanți ai Primăriei Oradea, împreună cu șeful UPU-SMURD, doctorul Hadrian Borcea, au susținut o conferință de presă cu scopul de a clarifica aspectele toate aspectele legate de achiziția aparatelor radiologice pentru spitalele din județ.
Banii europeni pentru un sistem unic în România
Valoarea totală a finanțării obținute de Primăria Oradea a fost de 7,5 milioane euro, care a inclus modernizarea celor două staționare ale Spitalului Clinic Județean Bihor și extinderea secției UPU, precum și dotarea spitalului județean cu aparatură medicală, dar și achiziția a 6 aparate radiologice. Cele 6 aparate urmau să fie intregrate într-un sistem unic la nivelul județului dar și național, prin care un medic radiolog aflat în Oradea să poate realiza investigații prin intermediul aparatelor ce urmau să fie montate la spitalele din județ. În cadrul proiectului, Primăria Oradea, împuternicită de autoritățile locale din cele patru municipii și orașe din județ, a derulat procedura de achiziție a aparatelor de radiologie, care cum au susținut directorul Moș și doctorul Borcea, trebuiau să poată fi acționate de la distanță în cazul în care în spitalele din județ, după o anumită oră, nu mai există tehnician radiolog și e nevoie de o examinare urgentă a unui pacient. Ideea unui sistem de telemedicină, cu referire directă la partea de radiologie, i-a venit șefului de la UPU după ce a văzut cum funcționează în Statele Unite ale Americii și în Bruxelles. Dacă celelalte componente ale proiectului au fost duse la îndeplinire de către autorități, singura componentă rămasă nefinalizată este cea legată de cele 6 aparate de radiologie, suma estimată fiind de 125.000 euro/aparat. Directorul Moș a declarat că în caietul de sarcini privind licitația pentru achiziționarea aparatelor de preciza expres condiția că trebuie să poată fi acționate de la distanță.
„Au fost sincope pe parcursul livrării și instalării aparatelor, iar sistemul nu este funcțional. Spre comparație cu ce am cerut și ce am cerut, noi am vrut o mașinută cu radiocomandă și am primit una cu telecomandă cu fir. Noi vrem un sistem funcțional și nu vom plăti altceva. Nu putem recepționa aceste echipamente, care nu funcționează așa cum am cerut.” a afirmat directorul Marius Moș.
Tentative de punere în funcțiune cu improvizații
După o serie de dispute între Primăria Oradea și firma Proton Impex SRL din București legate de atribuirea contractului de achiziție, tranșate în cele din urmă printr-o sentință a Curții de Apel Oradea, firma, care a câștigat licitația cu un preț de 60.000 euro/aparat, a adus în cele din urmă aparatele și le-a și montat în cele 6 locații prevăzute prin proiect. Demersurile pentru recepția tehnică a aparaturii de către Primăria Oradea au fost în fapt, după cum susține directorul Moș și doctorul Borcea, niște improvizații din partea firmei furnizoare de a arăta că sistemul poate fi acționat de la distanță. Nici cerința ca firma să asigure service în regim 24 de ore din 7 zile nu ar fi fost respectată, tentativele de a accesa telefonic al acelui serviciu de către șeful UPU au eșuat, pentru că la acel moment nu ar fi funcționat. Deocamdată, aparatele sunt montate, dar nu au fost și achitate pentru că nu s-a efectuat recepția prevăzută de lege.
Suspiciuni de fals și uz de fals
Pe parcursul atribuirii achiziției, firma din București a depus o declarație pe proprie răspundere, pe care Curtea de Apel a considerat-o suficientă, prin care susținea că aparatele vor îndeplini cerința de a putea fi acționate de la distanță. Potrivit directorului Moș, Primăria Oradea a primit o adresă din partea firmei producătoare a aparatelor, Fuji din Japonia, în care se preciza că nu este de acord cu modificarea aparatului pentru acționarea de la distanță prin softuri sau altfel de improvizații, cum au încercat de cei de la Proton, fiind afectate performanțele sale constructive. În dosarul deschis la Tribunalul Bihor de firma din București pentru încasarea sumelor ce ar trebui achitate pentru cele 6 aparate, drepturile litigioase fiind preluate de o firmă de recuperări creanțe, Primăria Oradea cere, la rândul ei, daune interese în cuantum egal cu valoarea estimată de municipalitate când a câștigat proiectul, adică 625.000 euro. În privința documentului primit de le Fuji, municipalitatea ar avea în vedere să se îndrepte și penal asupra firmei din București, consderând că acea declarație pe proprie răspundere nu ar corespunde cu situația de fapt privind aparatura, în opinia directorului Moș s-ar putea vorbi chiar de fapte ce pot fi asimilate cu falsul și uzul de fals.
Bolnavii prinși la mijloc
Lăsând la o parte și multe alte aspecte negative în derularea acestei achiziții, Marius Moș numind-o ca fiind prima derulată de Primărie sub presiune și amenințări, doctorul Hadrian Borcea susține că cei mai afectați de nefinalizarea sistemului integrat de servicii radiologice la distanță sunt de fapt bolnaii care au nevoie de investigații. Pentru a exemplifica cât de mult ar ajuta un astfel de sistem, șeful UPU a prezentat cazul unui pacient din Beiuș care zilele trecute a avut nevoie de o radiografie, dar a trebuit adus până la Oradea pentru că la Beiuș, la acea oră, nu mai era tehnicianul radiolog la spital. Ori în cazul în care sistemul gândit de autorități era deja funcțional, un medic de la UPU Oradea ar fi putut gestiona examinările ce s-ar realiza la celelalte patru spitale din județ. Tot din cauza nefinalizării recepției aparatelor, spațiul destinat radiologiei din UPU este acum ocupat de unul echipamentele aduse de firma Proton, examinările se fac cu ajutorul unui aparat mobil, care are limitele sale constructive.
Bani de la bugetul local
Pentru că sistemul care se dorește să fie implementat în Bihor ar fi unic în țară, Primăria a anunțat, ca și la prima licitație, că va face demersurile necesare la autoritatea de reglementare, CNCAN, pentru certificarea aparaturii, în prezent autoritatea dă avize doar pentru echipamentele care sunt deja în funcțiune. Totodată, directorul Moș a anunțat decizia primăriei să demareze o nouă procedură la începutul lunii decembrie pentru achiziția aparatelor care să funcționeze așa cum se dorea de la început, iar suma necesară va fi alocată de la bugetul local, iar finalizarea acestei componente din proiectul finanțat cu bani europeni să aibă loc până în decembrie 2025. În privința dosarului de pe rolul Tribunalului și soarta sumelor pe care părțiel se judecă, Primăria va uzita de toate probele pentru a obține bani de la partea cealaltă și în bugetul local să se regăsească suma pe care o va plăti pentru noua achiziție. Noul sistem va trebui să fie mult mai performant, iar caracteristicile sale vor fi stabilite de specialiștii din Spitalul Județean. JB – Sorin Martin Vereș
Trimite articolul
XAbureli. La Beius exista serviciu de radiologie 24 din 24. CT si RX cu personal calificat si interpretare. Nici vorba de pacient la care nu se poate reraliza investigatii. In razboaiele voastre va rog sa folositi informati corecte si nu inventii.