Marţi, la Unitatea de Primire Urgenţe Oradea, un bărbat care suferise accident vascular cerebral ischemic, a fost salvat prin aplicarea unei proceduri medicale speciale (terapie trombolititcă), rar folosită în România, a informat dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean Oradea.
Pacientul, cu vârsta în jur de 51 de ani, a fost adus la UPU Oradea miercuri la ora 0:08, cu hemiplegie dreaptă predominant facială şi afazie. Afecţiunea era complexă, a explicat dr. Hadrian Borcea, medic-şef la UPU Oradea, întrucât pacientul a suferit “un infarct miocardic anterior, care a coincis ca moment al debutului cu cel al accidentului vascular cerebral”.
Şi-a revenit
După evaluarea medicală efectuată de dr Florina Fortiș – medic specialist neurolog, dr Vlad Babeş – medic specialist cardiolog şi dr Anton Valentin – medic primar medicină de urgență, s-a decis aplicarea tratamentului trombolitic. Prin această metodă, doctorii au avut ca scop reluarea circulaţiei atât la nivelul inimii cât şi la nivelul creierului pacientului. Bărbatul a fost internat după câteva ore la secţia de terapie intensivă coronarieni a unităţii, iar după opt ore de la prezentarea la UPU, simptomele de AVC au remis în totalitate, informează dr. Borcea.
Metoda tromobilitică poate fi aplicată doar pacienţilor “eligibili” – acei bolnavi ce se prezintă la Urgenţe în primele trei ore de la debutul accidentului vascular cerebral şi doar în funcţie de anumite condiții patologice pe care pacientul le prezintă, a explicat dr. Borcea. El a explicat că terapia comportă anumite riscuri în anumite circumstanţe, dar cu toate acestea, folosirea ei poate duce în multe cazuri la reducerea şi chiar dispariţia totală a semnelor şi sechelelor pe care le poate produce un accident cerebral vascular. Folosind această metodă terapeutică, pacienţii cu AVC eligibili pot să îşi reia viaţa normală chiar la câteva zile de la declanşarea AVC, spune medicul, care informează că la UPU Oradea au fost efectuate de anul trecut şi până acum cinci astfel de proceduri, dintre care patru au fost reuşite medicale, iar la un caz terapia nu a dat rezultat.
Menţionăm că în ţară nu se aplică mai deloc această procedură, Oradea fiind, prin UPU de la Judeţean, pionier în această terapie.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!