Consilierii locali au votat, miercuri, în ședință extraordinară, un pachet de măsuri de la care așteaptă repornirea industriei hoteliere, a restaurantelor și evenimentelor din Oradea.
Taxa hotelieră pe o zi
Prima dintre ele este reducerea impozitului datorat de proprietarii de imobile în care funcționează afaceri oprite cu forța în starea de urgență. Legea permitea acordarea unei scutiri de până la 50%, dar municipalitatea orădeană s-a limitat la 20%, considerând că procentul acoperă, proporțional, cele două luni și jumătate de inactivitate din această primăvară.
În plenul ședinței de Consiliu Local, primarul Ilie Bolojan a spus că a doua măsură de relansare este „susținerea promovării Oradiei pentru turismul de tip city-break, prin agențiile de turism din țară”. „Vom renunța la taxa hotelieră pentru o zi, dacă vând turiștilor cazări de minimum două nopți”, a spus edilul.
„Se propune contractarea unor servicii de promovare turistică prin persoanele juridice care activează ca agenții de turism și tour-operatori, acest fapt urmând a fi realizat prin plata serviciilor de promovare la nivelul a maximum: 3 lei pentru fiecare turist cazat minimum două nopți într-o unitate clasificată de 1 stea, 1 margaretă și 1 floare; 4 lei pentru fiecare turist cazat minimum două nopți într-o unitate clasificată de 2 stele, 2 margarete și 2 flori; 6 lei pentru fiecare turist cazat minimum două nopți într-o unitate clasificată de 3 stete, 3 margarete și 3 flori; 9 lei pentru fiecare turist cazat minimum două nopți într-o unitate clasificată de 4 stele”, se arată în raportul de specialitate al hotărârii.
Motivația ține de faptul că HORECA a fost una dintre cele mai lovite industrii în contextul pandemiei, iar unitățile din acest sector și-au încetat total activitatea.
Astfel, operatorii turistici ar urma să fie motivați să vândă Oradea, încasând acel bonus pentru fiecare dintre turiști. Hotărârea de consiliu local prevede că serviciile de promovare se vor face până la pragul de 135.000 de lei, în ordinea deconturilor depuse.
Schemă pentru zboruri
Bolojan a mai anunțat că Primăria e în discuție cu Consiliul Concurenței și cu Comisia Europeană pentru o schemă de ajutor pentru zboruri pe Aeroportul Oradea. Ideea ar fi ca orașul să finanțeze chiar și parțial aceste zboruri.
„În iunie vom avea avizul de la Consiliul Concurenței, așteptăm și punctul de vedere al Comisiei Europene”, a spus primarul.
Trimite articolul
XIn cazul Oradiei in loc de city-break puteti introduce conceptul de broken-city.
Mai nou vad ca in revista de casa turismul este numit pomopos “industria ospitalității”, poate vede vreun turist ratacit si zice wow, i must see this!
Daca mai puneti un h, hospitalitatii, este chiar apropiat de realitate.
Asa e cand sacrifici un oras intreg doar pentru turism, si nu prea mai ai alternative. Si dinozaurii au disparut pentru ca erau prea adaptati pe nisa lor ecologica si nu au putut sa se schimbe cand a venit meteoritul. In cazul nostru meteoritul covid, desigur.