Cu prilejul „Săptămânii educației globale”, elevii și profesorii de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea au inițiat, în perioada 14-18 noiembrie, mai multe activități educaționale în domeniul cetățeniei globale printr-o tematică anuală, dezbătută atât la nivel local, cât și global – pacea. Invitat a fost Sorin Necula, reprezentant al Centrului de Excelență NATO.
Acesta și-a exprimat bucuria de a fi alături de elevii liceului, prezentându-le rolul și locul Pactului Nord-Atlantic în menținerea păcii în lume. Elevii au pus întrebări referitoare la existența unui centru de excelență, care pregătește expertiză humint în cadrul intelligence-ului militar din NATO, în România și mai ales în Oradea.
Pacea, un deziderat
Sub deviza „Împreună pentru pace”, lăzăriștii au dorit să crească nivelul de conștientizare a rolului și importanței păcii în lume. La activitățile desfășurate au participat peste 300 de elevi ai liceului și 12 cadre didactice. Elevii clasei a V-a au învățat poezii despre pace și apoi le-au recitat colegilor lor și au organizat o expoziție de desene cu titlul „Pacea în ochi de copil”.
Liceenii din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, angrenați în activitățile organizate în cadrul evenimentului, au realizat mai multe postere cu titlul „Pace vs. război” sau „Mesaje pentru pacea lumii”. Alți liceeni le-au prezentat colegilor lor câțiva din laureații Premiului Nobel pentru Pace, iar o altă parte au ținut dezbatere pe tema „Pacea sufletească”.
Elevii claselor a IX-a au vizitat Muzeul Militar din Oradea, unde au descoperit o parte din istoria poporului român, admirând colecția de arme albe și de foc, drapele, piese de echipament militar, uniforme, decorațiuni, brevete, documente militare, dar și obiecte de artă cu caracter militar. „Omenirea la răscruce de vânturi” a fost o altă temă propusă și discutată de elevi, care au pregătit prezentări despre implicațiile războaielor mondiale, urmărind conștientizarea necesității adoptării toleranței și a implicării pozitive în comunitate.
O parte din liceenii din clasa a X-a au confecționat jucării sub sloganul „1.001 jucării pentru copii”, activitate realizată împreună cu Asociația Nansenhjelpen. Aceste jucării vor fi donate, cu prilejul Sărbătorilor de iarnă, copiilor din spitale, centre de îngrijire și celor cu diferite dizabilități.
La final, eleva Iulia Pop, din clasa a IX-a B, a concluzionat: „Când armele tac, copiii se bucură de educație”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!