Mina Băiţa – Protestul subteran de la Mina Băiţa s-a încheiat ieri iar minerii vor relua de joi munca. „Minerii au luat hotărârea de a înceta protestele, având în vedere comunicatul de presă al ministrului Economiei. Au ieşit din subteran, au ieşit din greva foamei şi cei care protestau la suprafaţă”, a declarat, pentru Agerpres, Gabriela Dobrotă, administratorul firmei African Consolidated Resources (AFC).
„Noi am discutat cu Ministerul Economiei şi cu ANRM, ne pregătim şi vom merge probabil săptămâna aceasta din nou la Bucureşti pentru semnarea unui protocol şi stabilirea unui calendar de acţiuni care să permită societăţilor private să lucreze într-un ritm normal şi profitabil”, a mai spus Dobrotă.
Conform unui comunicat remis ieri, Ministrul Economiei Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, va analiza solicitările reprezentanţilor Băiţa Bihor şi African Consolidated Resources cu care s-a întâlnit recent, pentru a clarifica situaţia de la exploatarea minieră Băiţa.
Luni a avut loc şedinţa Consiliului de Administraţie a Băiţa Ştei, societate cu capital integral de stat şi deţinătoare a licenţei de exploatare. Ovidu Dăescu, directorul Băiţa SA, şi-a dat demisia din funcţie în cursul zilei de marţi, după întrunirea Consiliului de Administraţie al companiei, la Bucureşti.
Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop declara, luni, după vizita la Băiţa, că „regretă că nu a fost o informare corectă din partea administratorului companiei de stat (Ovidiu Dăescu, n.r.), fiind date informaţii eronate” către presă şi instituţiile statului. Acestea se referă la existenţa unui „contract de asociere între compania de stat şi compania privată, despre care nu ştiau cei de la centru”.
„Da, mi-am dat demisia, este actul meu de voinţă unilaterală. Nu vreau să fiu implicat în aceste jocuri. Nu vreau să particip la obţinerea unor interese cu care nu sunt de acord şi nu sunt legale. Trebuie să se respecte legea. Acesta este punctul meu de vedere”, a declarat, pentru Agerpres, Dăescu.
În locul său a fost numit un director general interimar, Cotoş Iosif, urmând ca o decizie definitivă privind conducerea să fie luată după consultarea partenerilor sociali şi instituţionali. „Obiectivele principale ale conducerii interimare sunt armonizarea relaţiilor dintre operatorii din perimetru, stingerea tuturor conflictelor economice prin efectuarea de plăţi reciproce şi intrarea într-o colaborare economică normală, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă”, arată MECT.
Protestele minerilor de la Mina Băiţa au început în 25 august, când 11 mineri s-au baricadat în subteran. A doua zi, s-au alăturat acestora şi alţii, astfel încât, s-a ajuns ca în subteran să protesteze în jur de 50 de mineri, atât de la firma de stat Băiţa SA, cât şi de la una privată.
Ministerul Economiei a anunţat, în 27 august, că a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie privind asocierea dintre Băiţa SA, societate publică aflată în portofoliul MECT, şi societatea privată Băiţa Bihor SA, având în vedere existenţa unor indicii de săvârşire a unor fapte de natură penală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!