A venit rândul spectacolelor pentru copii cu vârste mai mari de 9 ani, aşa cum de altfel a promis la început de mandat Sebastian Lupu, directorul artistic al Trupei Arcadia.
Spectacolul „Isprăvile lui Păcală”, dramatizare şi scenariu de Constantin Cubleșan, în regia lui Petre Ghimbăşan, va avea premiera sâmbătă, 9 februarie, de la ora 11 şi de la ora 13.
Sebastian Lupu spune că i-a propus actorului Petre Ghimbăşan debutul regizoral cu acest spectacol pentru că Trupa Arcadia avea nevoie e un semenea artist, care are un stil uman special. De altfel, Petre Ghimbăşan a jucat în anii 96- 98 în acest spectacol la Baia Mare în peste 100 de reprezentaţii. Dar spectacolul de la Oradea l-a gândit total diferit şi este pentru acesta un spectacol de suflet.
„M-am născut la ţară, ştiu despre ce este vorba şi am lucrat cu plăcere, şi asta doresc să simtă şi copii dar şi spectatorii maturi”, spune actorul-regizor, care este născut tocmai pe 1 aprilie. „Mă întreabă lumea dacă sunt Păcălici, dacă păcălesc lumea sau sunt păcălit. Nici una, nici alta. Uneori unii au impresia că mă păcălesc, dar se înşeală. Cel mai important lucru este că încerc să nu mă păcălesc pe mine însumi niciodată”.
Atunci când i-a propus Sebastian Lupu acest spectacol, mărturiseşte că la început i-a fost frică, nu a avut curaj să încerce aşa ceva. Dar apoi s-a gândit: de ce să nu încerce şi altceva? Şi a pornit să construiască spectacolul de la o replică pe care o spune Păcală: „Unii oameni sunt mai răi ca dracii!”.
Le-a insuflat actorilor bucuria de a juca, de a sta pe scenă, de a fi alături de spectatori şi de a-i atrage în poveste. De fapt, spectacolul este pentru spectatori de la 9 la 90 de ani, un text foarte accesibil, o frescă a satului românesc, plină de umor, ironie și tâlc.
La spectacol se vor împărţi şi flyere, pe spatele cărora se află un mic dicţionar pentru copii, pentru că multe cuvinte au dispărut din limbajul uzual şi este important ca cei mici să îşi însuşească aceste cuvinte de valoare naţională.
Scenografia spectacolului este semnată de Csüri Emese, iar muzica de către Ovidiu Iloc. Din distribuţie fac parte actorii: Florian Silaghi, Alexandru Pop, Andrei Fazekas, Zentania Lupşe, Consuela Egyed, Igor Lungu, Florin Stan, Rin Tripa, Ionuţ Şerban, Bianca Segărceanu, Dan Turcuţ, Viorel Sabău, Peter Papp.
Ionuţ Şerban este la primul spectacol alături de Trupa Arcadia, la fel şi Bianca Segărceanu, organizatoarea trupei, care vine dintr-o familie de oameni de teatru de la a treia generaţie.
Florian Silaghi îl întruchipează pe Păcală.
„A fost o experienţă nouă pentru noi lucrul alături de Petre Ghimbăşan. Este primul regizor care îţi suflă în ceafă la propriu, pentru că trăieşte alături de actori fiecare scenă şi aproape că vrea să intre în pielea fiecărui personaj ca îi ajute. Pentru mine acest spectacol este o formă foarte bună de refulare pentru întreaga echipă, atât datorită faptului că eu pot să le fac tot felul de păcăleli colegilor, cât şi pentru faptul că ei au ocazia să mă bată . Îl consider un exerciţiu foarte bun de strângere a echipei şi de a ne spune foarte multe lucruri”, mărturiseşte şugubăţ actorul.
Pentru spectacolele din 9 februarie, atât cel de al ora 11 cât şi cel de la ora 13, mai sunt puţine bilete nevândute. Următoarea reprezentaţie va fi în 16 februarie, de la ora 11.
Citiți principiile noastre de moderare aici!