Păcală transcede din vremea lui Creangă, Slavici şi a lui Petre Dulfu, şi trăieşte şi astăzi printre noi, taxând cu inteligenţă şi umor prostia, trândăveala şi ticăloşia. A patra premieră a Trupei Arcadia a ridicat cortina sâmbătă cu două reprezentaţii.
Isprăvile lui Păcală” este spectacolul propus pentru publicul cu vârste de peste 9 ani, o promisiune mai veche a directorului artistic al Arcadiei, Sebastian Lupu. Dramatizarea şi scenariul sunt semnate de Constantin Cubleșan, iar regia îi aparţine lui Petre Ghimbăşan.
Înţelept dar tare şugubăţ, Păcală porneşte din sat în sat încercând să-şi facă un rost, să îşi găsească o slujbă pentru a avea ce pune-n traistă. I se alătură Tândală, alături de care poposeşte în satul popei Isaia, care după cum spun oamenii, „îi hapsân, hain şi îşi chinuie slugile”. Acolo constată că prostia-i multă, că sătenii sunt leneşi, zgârciţi şi lacomi. Muzica lui Ovidiu Iloc, o constantă a stagiunii în toate spectacolele Arcadiei, îi însoţeşte cu voie bună în toate peripeţiile. Minciunile nasc alte minciuni, păcălelile se ţin lanţ, şi vorba lui Tândală, sătenii nu-s în stare să gândească, că se poate şi altfel decât ştiu ei. La urma urmei e simplu: „Dacă credeţi, îi, dacă nu credeţi, nu-i!”
Limbajul este savuros, replicile fiind rostite cu accent ca pe la noi, prin Bihor. Păcală intră în jocul popii Isaia, se învoieşte la un an de muncă, dar se ştie: dacă slugile fac un pocinog şi se mânie popa, îi pot tăia nasu, şi invers. În scenografia creată de Csüri Emese, biserica devine casa popii dar şi moara dracilor, unde Păcală e trimis să schimbe cenuşa în făină. Eroul şugubăţ nu se dă în lături şi iese din fiecare încurcătură, chiar şi atunci când vine vorba de Michiduţă şi şleahta lui, că „şi dracii-s tot un fel de oameni, da unii oameni îs mai răi ca dracii”.
Spectacolul aduce în faţa publicului lumea satului, cu bune şi cu rele, şi pitorescul unor personaje care colorează povestea lui Păcală. Florian Silaghi îl joacă pe eroul snoavelor româneşti cu multă ghiduşie iar Alexandru Pop e un Tândală convingător, părtaş din umbră al farselor isteţe. Un popă coleric, şmecher dar papucit este interpretat cu savoare de Andrei Fazekas, secondat cu multă energie de Consuela Egyed, vorbăreaţa preoteasă. O apariţie episodică dar plină de haz a fost cea a hoţului bâlbâit, interpretat de Florin Stan. Întregesc tabloul rural bocitoarea satului – Zentania Lupşe, zgârcitul satului – Igor Lungu şi dar şi personajele interpretate de Rin Tripa, Ionuţ Şerban, Bianca Segărceanu, dan Turcuţ, Viorel Sabău şi Peter Papp.
Copiii s-au distrat la farsele lui Păcală şi Tândală, părinţii şi-au amintit cu drag de snoavele învăţate la şcoală acum ceva ani, semn că ideea de a include în stagiune spectacole de acest gen, pentru public de 9+ a fost binevenită. Următoarea reprezentaţie va avea loc în 16 februarie, de la ora 11.
Citiți principiile noastre de moderare aici!