A IX-a ediţie a simpozionului internaţional „Şcoala Ardeleană” a reunit, recent, la Departamentul Oradea al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică a Universităţii „Babeş-Bolyai”, peste 56 de cercetători şi invitaţi din România, Italia, Slovacia şi Ungaria (partener organizatoric fiind Institutul Teologic „Sf. Atanasie” din Nyíregyháza). Printre protagonişti s-au numărat inclusiv fostul ministru al Educaţiei, Andrei Marga, directorul Remus Câmpeanu al Institutului de Istorie din Cluj al Academiei, decanul Facultăţii organizatoare, pr. conf. dr. Cristian Barta precum şi Ionuţ Mihai Popescu, directorul Departamentului Oradea al FTGC.
Simpozionul tutelat şi de Episcopia Greco-Catolică de Oradea a fost dedicat primei aniversări a Zilei naţionale a Şcolii Ardelene (11 octombrie) şi împlinirii unui centenar de la punerea pietrei de temelie a Academiei Teologice, actuala clădire a Departamentului Oradea al FTGC.
O contribuţie semnificativă la desfăşurarea simpozionului a adus şi episcopul Virgil Bercea. Astfel, un episod inedit s-a petrecut la lansarea cărţilor „Eparhia Greco-Catolică de Oradea” şi „Securitatea în anul 1848 şi Clerici ai Eparhiei Greco-Catolice de Oradea în detenţie sub regimul comunist din România” ale istoricului Sergiu Soica. În prezentarea ambelor cărţi, doctor în istorie Cristina-Liana Puşcaş a arătat că sunt „pagini despre rezistenţă, demnitate şi curaj, dar şi despre frumuseţe şi sensibilitate” şi că, „atunci când omul se confruntă cu un sistem malefic, doar credinţa îi poate da putere să treacă peste încercări de neînchipuit”.
Prezentarea a fost întreruptă însă de o pană de curent, gazdele apelând la lumânări pentru continuarea evenimentului spiritual. La finalul prezentării, PSS Virgil a remarcat că, „probabil, aşa trebuia să fie şi că lumânările au fost aprinse ca semn al comuniunii cu episcopii arestaţi în urmă cu 66 de ani”.
Iar la lansarea cărţii „Marginalii la o absenţă” a istoricului Ioan F. Pop, episcopul Bercea a expus câteva consideraţii despre dialectica prezenţei şi absenţei lui Dumnezeu, considerată o iniţiere a omului în dialogul cu Dumnezeu. În cuvântul său de la aceeaşi lansare, prof. univ. Marius Cruceru a reuşit să prezinte „intimitatea creativă a scriitorului, aşa cum apare în tensiunea apropierii de infinit şi în truda şlefuirii cuvântului”.
Preocupaţi de „familie”
La încheierea lucrărilor, PS Virgil Bercea a mulţumit tuturor celor implicaţi în buna-desfăşurare a simpozionului şi a reamintit că „relativismul moral nu anulează raţiunea naturală” şi a avertizat asupra „consecinţelor relativizării identităţii sexuale a oamenilor”. În context, episcopul greco-catolic a anunţat că tema ediţiei a X-a a simpozionului va fi „familia”.
Mai trebuie spus că discuţia spre relativizarea identităţii sexuale a fost iniţiată de prezentatorii cărţii „Religia în era globalizării” a filosofului Andrei Marga. Astfel, profesorul Marius Cruceru a comparat această carte cu „o hartă şi o busolă pentru călătoria într-o viaţă plină de relativism”, iar pr. conf. Alexandru Buzalic a argumentat compatibilitatea dintre rezultatele ştiinţelor sociale şi ale naturii şi cele ale teologiei.
La rândul său, Andrei Marga a expus conexiunile dintre religie şi identitatea europeană, subliniind importanţa religiei şi a credinţei pentru omul contemporan, pentru libertatea democratică, în contextul relaţiilor complexe generate de globalizare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!