Uniunea Artiștilor Plastici, Filiala Oradea vă invită la deschiderea Expoziției de Artă Contemporană „Biografii interioare mărturisitoare”. Expun artiştii Ovidiu Sălăgean – pictură şi Marcel Slesinger – sculptură, la Galerii de Artă-Reperaj. Cetatea Oradea. Vernisajul va avea loc sâmbătă 16 noiembrie, de la ora 16:30.
,,Mărturisirea este un act unilateral de voință care are ca finalitate dezvăluirea unor gânduri sau sentimente personale, în principal. Această trăsătură de caracter insuflă deseori îndrăzneală în susținerea unor adevăruri care dau sens vieții unui om. (…) Marcel Slezinger și Ovidiu Sălăgean îi putem percepe, fără îndoială, ca doi artiști plastici care își desăvârșesc, pas cu pas, destinul asumat în domeniile sculpturii, respectiv picturii, tocmai pentru că au rămas fideli convingerilor care au dat naștere unor creații proprii, solide atât ideatic, cât și plastic.”, apreciază criticul şi istoricul de artă dr. Aurel Chiriac.
Pictorul Ovidiu Sălăgean, după Liceul de Arte a absolvit în 1982 Academia de Arte Vizuale „ Ioan Andreescu” din Cluj Napoca. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, din 1990 a activat ca profesor al Liceului de Arte din Oradea, o perioadă şi profesor de pictură la Facultatea de Arte.
Are numeroase expoziţii personale şi de grup atât în ţară cât şi în străinătate. A participat la tabere de pictură organizate în România, Serbia, Ungaria și Germania. În 1992 a fost într-un schimb mai îndelungat de experiență în Franța. Artistul spune că a avut și câțiva elevi și studenți foarte buni, astăzi pictori europeni, precum Mircea Cantor și Ciprian Mureșan.
În 2022, Ovidiu Sălăgean a revenit cu o expoziţie personală în Sala Roşie a Muzeului Oraşului Oradea. Aurel Chiriac spunea atunci: „Pictează posibilităţi, traiectorii, nu lucruri primitive. Lucrările sunt exemple de necontestat. E o naştere perpetuă, de început permanent de lume. În tablourile artistului, dimensiunile vizualului sunt în extensie clipă de clipă, vor dimpotrivă pregătite să dispară pentru a lăsa locul altora. Nimic nu pare comod cristalizat, veşnic imuabil. Culorile, formele, simbolurile, înţelesurile, sunt lichide, niciodată împăcate cu ele însele, mereu în căutare de altceva”.
Marcel Slezinger locuieşte în Oradea, dar s-a născut în Maramureş, la poalele munţilor Gutâi, unde viaţa se împleteşte cu meşteşugurile, iar cunoştinţele se transmit de la o generaţie la alta. Iubeşte piatra, iubeşte bazaltul, şi s-a întors la această iubire fiind pasionat de sculptură, chiar dacă a terminat Design la Facultatea de Arte Vizuale din Oradea.
Anul trecut, Marcel Slezinger a expus 12 lucrări în expoziţia „ Metamorfoza pietrei sau între fizic și metafizic”, la Muzeul Oraşului Oradea, piese care au făcut parte dintr-un proiect expoziţional care a stat la baza tezei sale de doctorat, coordonată de dr. Aurel Chiriac, și pe care a susţinut-o la Facultatea de Arte și Design din Timișoara.
Aurel Chiriac mărturisea că a fost surprins de la început de dragostea şi fidelitatea pe care a arătat-o artistul faţă de bazalt, faţă de o rocă vulcanică în ambientul căreia a crescut în Maramureş, în Munţii Gutâi.
În prezent, Marcel Slezinger este lector universitar doctor la Facultatea de Arte din Oradea, Departamentul de Arte Vizuale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!