Atelierele de încondeiat ouă au început la Muzeul Ţării Crişurilor încă din 2015 iar muzeografii îşi doresc ca aceastea să fie organizate în fiecare an, pentru a perpetua în rândul copiilor acest obicei străvechi.
Anul acesta, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, a organizat atelierele de încondeiat ouă în perioada 13-15 aprilie și 19-20 aprilie. În cadrul acestora se învaţă modele și tehnici tradiționale de încondeiat ouă, sub îndrumarea meșterilor populari din Bihor, Dorina Hanza și Andreea Făt.
Peste 310 de copii sunt înscrişi la activitățile organizate de către Secția de Etnografie a Muzeului Țării Crișurilor care încep în fiecare din zilele anunţate de la orele 10.00, 12.00 și 14.00.
La ateliere, copiii au pe mese pregătite ouăle fierte, ceara pusă la încălzit şi câte o bizarcă, unealta specifică pentru încondeiat. Dorina Hanza și Andreea Făt le explică tehnica încondeierii, după care se lucrează sub supravegherea muzeografelor Secţiei de Etografie: Sabina Horvath, Simona Bala şi Melania Ţărău. Ca totul să meargă bine şi să nu lipseasă nimic din ateliere se ocupă muzeograful Lavinia Ungureanu de la Relaţii Publice.
Mai întâi, primii care au testat atelierul de încondeiat ouă au fost circa 40 de studenți străini ai Universității din Oradea, parte dintre ei beneficiari ai unor burse Erasmus. Au fost iniţiaţi în tainele „împistririi” tradiționale cu ceară studenții veniți din Turcia, Kosovo, Portugalia, Polonia, Thailanda, Spania și Moldova.
Miercuri au participat la ateliere 27 de copii de la Grădinița 47, 25 de elevi de la clasa pregătitoare de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” și 21 de elevi din clasa pregătitoare de la Școala Generală nr.11 din Oradea.
Joi dimineaţa, cei mai mici înscrişi la ateliere au fost copiii de la Grădiniţa nr. 47, însoţiţi de educatoarele Nicorici Adriana şi Leff Camelia. Le-au urmat elevi de clasa a III-a de la Colegiul Național „Iosif Vulcan”, îndrumaţi de prof Sabău Lavinia şi de elevi de clasa a IV-a de la Şcoala Gimnazială nr. 16 însoţiţi de prof. Bodea Ana-Maria.
Copiii au desenat cu ceară caldă de la steluţe, soare şi flori la cruciuliţe sau crenguţe de brad. La final, fiecare a plecat acasă cu oul încondeiat, urmând ca acasă sau la şcoală să îl vopsească. Taxa de participare la ateliere a fost de 15 lei, fiind incluse materialele cu care se lucrează, precum și o vizită în muzeu, majoritatea optând pentru expoziţia permanentă „Ştiinţele naturii”. Prima serie de ateliere se va încheia vineri, 15 aprilie, după care vor continua săptămâna viitoare, marţi şi miercuri.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!