Afacerea a pornit în anul 1999, ca o afacere de familie, ajungând ca azi să fie o afacere la scară mare. „Văzând că o dată cu aderarea ţării noastre la UE se schimbă multe şi pentru a ţine pasul cu aceste schimbări şi cerinţe au fost accesate fonduri europene”, spune Flaviu Gyorgy, administratorul fermei din Girişu de Criş.
Astfel, prin intermediul Măsurii 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole, a fost depus proiectul de modernizare a fermei de păsări din localitatea Oradea şi înfiinţarea unei ferme de găini ouătoare, centru de sortare, ambalare, procesare ouă de consum în comuna Girişu de Criş. Valoarea totală a proiectului se ridică la 2.178.317 euro. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 1.585.100 euro, valoarea finanţării nerambursabile fiind de 593.217 euro. Proiectul a fost depus în 2010 şi trebuia finalizat în 2013 dar beneficiarii au reuşit să-l finalizeze cu un an mai repede.
Cu banii primiţi a fost modernizată ferma de păsări din Oradea, respectiv au fost făcute modificări privind compartimentarea rezultată în urma schimbării fluxurilor tehnologice din interiorul fermei – creşterea găinilor în sistem de baterii convenţionale care corespund în totalitate normelor şi reglementărilor Uniunii Europene. La Girişu de Criş, cu ajutorul fondurilor europene, a fost înfiinţată ferma de găini ouătoare, centru de sortare, ambalare, procesare ouă consum în sistem de creştere la sol. Echipamentele sunt astfel concepute ca păsările să aibă acces la mai multe niveluri unde se află sistemele de furajare, adăpare şi cuibarele. Aceste niveluri suplimentare măresc suprafaţa utilizabilă pentru găini.
Conform reprezentanţilor fermei, principalele probleme întâmpinate sunt legate de preţul ouălor dar şi al furajelor. „Preţul combustibilului şi al furajelor este în continuă creştere, dar noi nu putem să mărim preşul ouălor deoarece pierdem piaţa de desfacere. De aceea avem în plan realizarea unei linii proprii de furajare dar şi de puicuţe”, a precizat administratorul fermei.
Condiţii bune
În ferma de la Girişu de Criş sunt două linii de creştere, una în baterii şi una la sol. Grupa, codul sunt marcate pe fiecare ou în parte deoarece preţul variază în funcţie de modul de creştere al găinilor. În sistemul de creştere alternativ totul este mecanizat: furajarea, iluminatul, ventilaţia existând chiar şi simulare de apus şi răsărit. În ceea ce privesc noxele acestea sunt jumătatea cotelor admise, spun reprezentanţii fermei.
Şi pentru că nimic nu se pierde, totul se transformă, găinaţul este preluat de o firmă de specialitate şi transformat în îngăşământ. Tot mecanizat, după ce ouăle sunt adunate sunt duse în centrul de sortare, ambalare, unde în funcţe de mărime şi sistemul de creştere sunt ambalate putând lua apoi drumul spre hipermarketuri, fabrici, hoteluri etc.
În principal la această fermă se cresc găini rasa Lohmann brown. După 80 de săptămâni găinile sunt abatorizate începând un nou ciclu de producţie.
Trimite articolul
XBună ziua, dacă am nimerit bine, doresc sa pun și eu o întrebare. Cum pot sa întru în contact cu domnul Simon Feancisk Gheorghe, în vederea unei posibile colaborări. Nr meu este 0744699587 Angelica