”Avem 150.000 de călători într-o zi normală de lucru. Dintre aceştia nu se poate să nu fie şi unii nemulţumiţi. Avem zilnic reclamaţii referitoare la comportament sau la curăţenie, unele justificate, altele nu”, spune directorul OTL Csuzi Istvan. ”Vrem să accesăm fonduri europene pentru monitorizarea permanentă a staţiilor şi a vehiculelor”, spune Csuzi.
Societatea locală de transport în comun a primit marti, certificatul care atestă implementarea Sistemului de Management Integrat Calitate-Mediu, eliberat de TUV Rheinland. În esenţă, acesta oferă garanţia existenţei unor protocoale de urmat cu finalitatea creşterii calităţii serviciului prestat şi reducerii impactului asupra mediului înconjurător, susţine directorul Csuzi Istvan.
Implementarea sistemului de management a început din 2009, în acest răstimp fiind auditat fiecare serviciu din cadrul Oradea Transport Local SA (OTL SA). Şi cei aproximativ 660 de angajaţi au fost instruiţi şi implicaţi în elaborarea protocoalelor de urmat, spune Adrian Franţiu, reprezentantul TUV Rheinland. ”E bine că oamenii simt că sunt monitorizaţi, apreciaţi. Controlul arată că secţia respectivă sau persoana respectivă este performantă. Noi am făcut un audit foarte detaliat. Am observat că se monitorizează activitatea şi sunt urmarite şi verificate toate tramvaiele şi autobuzele ca sp fie sigure şi cât mai puţin poluante. Obiectivele OTL sunt clare: reducerea noxelor la autobuze şi scăderea consumului de energie la tramvaie”, consideră Franţiu.
Din 2009 şi până acum, cu implementarea unor protocoale noi referitoare la mentenanţa şi exploatarea tramvaielor, spre exemplu, directorul Csuzi spune că s+a ajuns la o diminuare a consumului de energie de 5%.
Evaluarea, obţinerea atestatelor pentru calitate şi mediu şi viitoarele verificări pentru un interval de 3 ani costă societatea de transport în comun peste 7.100 de euro, bani care se achită în mai multe tranşe şi din care, o parte sunt compensaţi cu spaţiul de reclamă pe tramvaie oferit firmei pentru 25 de luni, precizează directorul. Conform acestuia, acest atestat nu era obligatoriu, precum cele ISO dar „cine se respectă are aceste certificate„.
Citiți principiile noastre de moderare aici!