Purtătorul de cuvânt al OTL, Carmen Tocuţ, împreună cu reprezentanţii Universităţii Partium, Szekedi Levente şi Szucs Eniko şi cu trimisul Zonei Metropolitane Oradea, Mihai Jurca, au anunţat ieri demararea unui studiu sociologic ce vizează direct transportul public în comun orădean. Rezultatele sale vor fi făcute publice în luna octombrie.
De ce Partium?
Pentru acest studiu sociologic Universitatea Partium va fi recomensată cu circa 50.000 lei noi din bugetul OTL.
Întrebată cum a ajuns regia locală de transport că e oportun să încheie acest contract cu universitatea de limba maghiară şi nu cu o altă instituţie de învăţământ superior din Oradea, Carmen Tocuţ a avut un răspuns interesant: „Cei de la Partium au fost tot timpul lângă noi, încă din noiembrie – decembrie, când au avut loc primele întâlniri în vederea demarării acestui demers. Celelalte universităţi s-au retras rând pe rând, deoarece, în ianuarie, când ni s-a cerut să plătim studenţii nu aveam un buget definitivat. Astfel, nu am putut atunci să le onorăm această cerere. A rămas Partium, astfel că putem acum să demarăm un asemenea studiu”. Răspunsul a fost formulat de către Carmen Tocuţ deoarece directorul OTL, CsuziIstvan, membru UDMR, nu a fost de faţă…
Profesorul Szekedi de la U.Partium a prezentat felul în care va fi realizat studiul sociologic. În prima etapă, ce va fi demarată luni, vor fi implicaţi 50 – 60 de studenţi de la universitatea pomenită, secţiile de sociologie şi asistenţă socială. „În fiecare zi, de la ora 5 la ora 23, studenţii vor monitoriza în fluxul de călători din mijloacele de transport în comun. Efectiv, studenţii vor circula cu vehiculele OTL şi vor număra câţi călători intră şi câţi coboară. Alţi câţiva studenţi vor oferi călătorilor chestionare ce vor putea fi completate în 2-3 minute. Ne interesează gradul de confort, percepţii generale vizavi de transportul în comun orădean, punctualitatea cu care vehiculele ajung în staţie, curăţenia din aceste vehicule şi comportamentul personalului OTL”, a arătat Szekedi Levente, informând că în primele zile vor fi monitorizate liniile mai puţin circulate.
Eşantionul de persoane chestionate a fost stabilit la 500 de călători. Vorbim de chestionare completate în întregime, deoarece se previzionează cazuri în care chestionarul nu va putea fi completat integral de către un călător sau altul… Primele rezultate ale cercetării sociologice sunt estimate de către universitarii de la Partium pentru jumătatea lunii iunie.
Întrebări de tot soiul
În faza a doua se va demara un sondaj sociologic mai complex, de care se vor ocupa 20 – 30 de studenţi, cu un eşantion de 800 – 1.000 de persoane. „Acest sondaj nu se va referi strict doar la transportul public în comun, ci şi la chestiuni ce ţin de mobilitatea intervievaţilor: spre exemplu, în ce măsură sunt aceştia dispuşi să renunţe la autoturisme, în ce măsură e oportună introducerea în Oradea a unor vehicule noi sau dacă e necesară extinderea reţelei OTL”, a declarat profesorul Szekedi, care face apel la orădeni să nu-i confunde pe studenţi cu personalul OTL. „Studenţii nu vor putea răspunde la probleme ce ţin de activitatea OTL, ci se vor limita strict la sarcinile ce ţin de sondarea sociologică”, a ţinut să avertizeze universitarul.
În încheiere, Carmen Tocuţ a ţinut să mai spună că rezultatele acestui sondaj, fără precedent ca anvergură pentru OTL – RA, va indica obiectivele spre care trebuie să se îndrepte spre viitor regia locală de transport public.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!