După 15 ani de prezență scenică, în spectacole și recitaluri pe scenele din țară și străinătate, la radio și la cele mai prestigioase televiziuni naționale, Otilia Haragoș-Seghedi, una dintre cele mai frumoase și apreciate voci ale cântecului popular românesc din Bihor, vine să încânte publicul iubitor de folclor cu un album personal – „Bihoreană-s, bine-mi șede”.CD-ul cuprinde 13 dintre cele mai originale și de impact piese ale bogatului ei repertoriu bihorean. CD-ul, apărut în condiții deosebite la Audio Crișana, este rodul unei colaborări de excepție cu violonistul Mitică Negrean, care a realizat și orchestrația, și Horea Boncuț (sunet și mixaje), cu Cătălin Ardelean (braci) și Toni Sekaci (contrabas), ei înșiși muzicieni de anvergură.
„CD-ul este un dar pe care îl fac publicului, cel mai avizat juriu, care te validează sau invalidează. Publicul bihorean este de o căldură și o exigență aparte”, declară Otilia.
Imaginea satului
Cântecul, cultivat de solista Ansamblului Artistic Profesionist „Crișana” din Oradea aduce, firesc, în centrul atenției satul, lumea veche a acestuia, cu viața lui cotidiană, dar, mai ales, în sărbătorescul lui, cu spiritualitatea lui aparent simplă, dar de o mare profunzime sufletească și morală. Birtinul, așadar, localitate care-și pierde originea în negura vremurilor, și pământenii de-aici, încă păstrătorii unui inestimabil tezaur folcloric, sunt temelia și frumosul care dau culoare și consistență fondului artistic din melosul Otiliei Haragoș-Seghedi. De altfel, o mărturisește însăși artista: ”Cântecul popular pe care-l aduc eu este imaginea sensibilității sufletului țărănesc, este lumina și frumusetea din ochii și din comportamentul țăranului român, adâncimea sublimă a unei vieți spirituale uneori greu de observat, însă captivantă, plină de imprevizibil, de trăinicie și fermitate. De aceea, probabil, ritmurile și tempo-urile sunt atât de variate, de aceea, probabil, versurile se revarsă când molcom și ușor trăgănat, când năvalnic și furtunos, totdeauna însă într-o cumpănă și într-o cumpănire specifice trăirilor adevărate, autentice. M-am născut cu cântecul, îl știu de-acasă, unde era mângâiere și bucurie, iar harul – cât îl am – îl datorez bunicului meu dinspre mama, care era diac la biserica din sat și al cărui hir interpretativ se dusese pe toate satele din jur”
De notat că perfecționarea vocii şi știința cântării i-au fost înnobilate Otiliei la Şcoala populară de artă „Francisc Hubic” din Oradea, la clasa de canto popular a regretatului Marcu Leț, dar și de sfaturile unei interprete nepereche din aceeași zonă, Florica Ungur, care manifesta o încredere absolută în talentul Otiliei, încurajând-o și onorând-o cu o prietenie și dragoste de care numai marii artiști sunt capabili.
Citiți principiile noastre de moderare aici!