Un orădean ne-a sesizat că joia trecută, în timp ce aranja un mormânt, ar fi observat în apropiere resturi umane şi de sicriu. Fiindcă s-a luat cu lucru şi s-a înserat când a terminat de aranjat mormântul la care a venit, omul spune că nu a anunţat pe nimeni de osemnintele găsite. Sâmbătă, el s-a întors la Cimitirul Municipal, la acelaşi mormânt să îl aranjeze şi a văzut din nou resturi ce păreau a proveni de la o persoană decedată şi care probabil a fost îngropată de mai multă vreme acolo.
La locul sesizat
Luni dimineaţă, jurnaliştii de la J.b. au descins la faţa locului şi au găsit şi ei deasupra unui mormânt resturi ce par să fie os de om, păr ce pare a fi uman, bucăţi de lemn ce par să fi fost din pal şi din lemn, probabil din sicriu sau pod. Acestea erau împrăştiate în jurul mormântului nr. 3 şi se pare că provin de la mormântul cu numărul 4, unde recent a fost înhumată o persoană decedată.
Potrivit informaţiilor pe care le-am primit, este posibil ca decedatul îngropat luna trecută să fi fost înhumat într-un mormânt unde a fost altcineva îngropat, în urmă cu ceva timp, din afara familiei.
Jurnaliştii i-au informat pe şeful RAPAS Romulus Cosma şi pe poliţiştii bihoreni. Spre prânz, polişţişti de la Investigaţii Criminale şi de la Criminalistică şi şeful Administraţiei Cimitirului, Pasztai Otto Zsolt, s-au deplasat la locul indicat. Probele găsite au fost fotografiate de către poliţişti şi s-a întocmit un proces verbal de constatare, urmând ca ulterior să se stabilească modul de cercetare a cazului, ţinându-se cont însă şi de faptul că un control de ADN ar costa Poliţia circa 7.000 lei.
Exhumare
Poliţiştii vor verifica întâi dacă pe locul persoanei înmormântate în octombrie mai e cineva îngropat acolo şi dacă da, rămâne de văzut dacă s-a efectuat exhumarea, despre care însă administratorul Pasztai nu ştie să se fi făcut acolo. În cauză poate fi vorba şi de nepăsarea groparilor şi de neglijenţă în serviciu, dacă se va dovedi că aceştia au săpat fără discernământ, luând cu pământ cu tot şi părţi din primul decedat îngropat.
Pastzai a spus că în ultimele luni au fost mai multe reclamaţii, dar axate mai mult pe furturi de flori şi deteriorare de morminte. Administratorul a mai declarat că au fost cazuri când groparii au sesizat în timpul pregătirii unui loc de veci pentru un decedat că persoană decedată de mai mulţi ani a fost îngropată la adâncime necorespunzător de mică. În aceste cazuri, a spus Pastzai se exhumează cadavrul, se adună osemintele, resturile se ard şi abia apoi are loc îngroparea unui alt decedat, de regulă din aceeaşi familie.
Otilia Şandor, Alexandra Borz
Citiți principiile noastre de moderare aici!