Gabriel Miloia, președintele Visual Kontakt ne-a răspuns la câteva întrebări în privința vernisajului Orthodox is better, o reacție exprimată artistic față de acțiunile BOR.
Demersul de a construi biserici inițiat de BOR și exprimat de către Galeria Visual Kontakt drept “biserificarea României” nu a început și cel mai probabil nu se va încheia în acest an. Ce a declanșat realizarea proiectului “Orthodox is better”?
Nu am înțeles întrebarea. Demersul BOR de a contrui biserici nu se va încheia în acest an. Din 1990, s-au inițiat peste 13000 de șantiere. Multe încă nu au fost încheiate. Demersul Visual Kontakt se va încheia, însă, în noiembrie, sub conducerea curatorială a doamnei Astrid Țîrlea. Proiectul nu este o reacție, ci o consemnare a unei stări de fapt. Pentru a observa sumedenia de biserici construite nu e nevoie de sensibilitate artistică, ci de ochi, iar pentru a constata dorința Bisericii de a se implica în legislație și constituție nu e nevoie de talent, ci de televizor. Elementul declanșator a fost însă o fotografie cu copii de 5-6 ani care executau salutul nazist printre preoți la un miting politico-bisericesc.
De ce “orthodox is better” și nu o altă religie ? Sau urmează și alte astfel de proiecte?
În primul rând, Biserica Ortodoxă Română este o insituție, nu o religie. În al doilea rând, Visual Kontakt are o înclinație socială în proiectele sale, pentru că realitățile societății nu sunt analizate și dezbătute în niciun for. Actualitatea românească despre care se discută în artă nu a depășit confortul crimelor comunismului. În estul Europei, în general, Biserica e o componentă majoră a mentalului colectiv. Or, dezbătând Estul și particularitățile României, a ignora Ortodoxia e fie prostie, fie rea-voință. Aberațiile islamice n-au decât să fie discutate la Visual Kontakt Teheran.
De ce considerați că e nevoie de o reacție exprimată artistic față de acțiunile BOR?
Pentru că Visual Kontakt e un fenomen artistic. Dacă am fi partid, am organiza mitinguri, dacă am fi ingineri, am construi, dacă am fi activiști, am salva Roșia Montană.
Care e poziția dumneavoastră față de religie?
Una de respect pe care îl doresc reciproc.
Proiectul a stârnit multe reacții. Credeți că orădeanul de rând a înțeles ce doriți să transmiteți?
Pentru orădeanul de rând, Primăria organizează anual hopa-țopa, iar Teatrul – festivalul de circ scurt pentru tineret și…. mă rog. Noi nu suntem for electiv, nu ne interesează patriotismul local, nici abandonul școlar sau frustrările urbanizării.
Ce se va întâmpla cu proiectele înscrise de orădeni?
Proiectele înscrise de orădeni vor trece prin aceleași filtre ca toate celelalte. Doamna curator Țîrlea a realizat o selecție oficială de 28 de lucrări pentru expoziția finală din 13 noiembrie. Numărul de înscrieri e mai mare de 100, așadar înțeleg că nu pot fi toate expuse în același registru, dar voi insista să fie prezente în galerie, chiar dacă sub formă de cărți poștale. La fel, toate vor rămâne publice pe pagina noastră oficială. Cei mai mulți participanți nu par a avea studii artistice, de aceea, chiar în urma jurizării, e un semn de respect să rămână publice și apreciate.
Mai multe informații pe site-ul visualkontakt.ro și pe pagina de facebook
Citiți principiile noastre de moderare aici!